HRVATSKI KLIMATOLOG "Ovo nevrijeme je imalo snagu atomske bombe, nešto ovakvo nisam nikad vidio"

Katušin

Poznati klimatolog, sada u mirovini, Zvonimir Katušin, za 24 sata je rekao kako ovakvu oluju, kakva je danas poharala Zagreb, nikada nije vidio.

"Već danima najavljuju veliku oluju, očekivao sam ovako nešto, ali opet je strašno za vidjeti. Dugo ovo radim i proučavam, ali ovako nešto nikad nisam vidio. Razbacane grane na sve strane, enormna šteta, automobili, teški kontejneri posvuda... Strašno. Priroda je pokazala svu svoju razornu snagu i moć", kaže Katušin.

Dodaje da su slične oluje zabilježene u 19. stoljeću na području Novske, no on sâm nikada tako nešto nije doživio.

"Ta velika nestabilnost je stvorila povoljne uvjete za nastanak ovakvog stanja. To kad krene ima valjda snagu atomske bombe. Nije pitanje hoće li ili neće biti jak udar, već koliko jak će biti", kaže Katušin koji je tijekom nevremena bio u Novom Zagrebu.

"Na svoje sam oči vidio kako vjetar kao od šale baca uokolo one goleme metalne kontejnere, a jednog je zabio u automobil. Išao sam sada pomaknuti taj kontejner sa susjedom, ali nas dvojica to nismo mogli. Zamislite vi kolika je to snaga vjetra. Da je kojim slučajem na mjestu automobila stajalo dijete, ne želim ni znati što je moglo biti - kaže Katušin i dodaje kako u budućnosti možemo očekivati još ovakvih oluje koje su posljedica klimatskih promjena", piše 24 sata.