Hrvatske osobne iskaznice ne zadovoljavaju kriterije

osobna iskaznica rh
Hrvatske osobne iskaznice morat će se mijenjati jer ne zadovoljavaju kriterije koje je Europska komisija postavila u svom najnovijem prijedlogu da iskaznice državljana EU na čipu moraju sadržavati biometrijske podatke, otiske prstiju i prikaz lica. Naravno, ako Komisijin prijedlog bude prihvaćen.

Potvrđeno nam je to iz Europske komisije.

'Osobne iskaznice u Hrvatskoj, kao i u mnogim drugim državama članicama, trenutno ne sadrže biometrijske podatke', rekao nam je Christian Wigand iz Europske komisije, dodavši kako će se, ukoliko do toga dođe, morati mijenjati.

Što se usvajanja prijedloga Europske komisije tiče, slijedi redovna legislativna procedura. Održat će se rasprave u Vijeću i Europskom parlamentu prije nego ga ove institucije eventualno prihvate. Kada će se to dogoditi, ovisi o pregovorima triju strana oko prijedloga (što je uobičajeni dio legislativnog postupka u EU), kaže nam Wigand.

Protuterorističke mjere

Europska komisija je u utorak predložila da osobne iskaznice državljana EU-a na čipu moraju sadržavati biometrijske podatke, otiske prstiju i prikaz lica, kao jednu od niza mjera koje bi teroristima trebale dodatno otežati planiranje, financiranje i poduzimanje kriminalnih radnji.

Komisija procjenjuje da još oko 80 milijuna Europljana ima strojno nečitljive osobne iskaznice bez biometrijskih podataka. Utvrđivanje zajedničkih sigurnosnih standarda na razini EU-a pomoglo bi u suzbijanju kritvotvorenja dokumenata, s kojima teroristi i kriminalci često ulaze u EU iz trećih zemalja.

Prema prijedlogu Komisije, osobne iskaznice građana EU-a starijih od 12 godina te boravišne dozvole članova njihovih obitelji koji nisu građani EU-a morali bi imati u čipu na kartici biometrijske podatke, konkretno otiske prstiju i prikaze lica.

Stari dokumenti trebali bi biti zamijenjeni najkasnije unutar pet godina ili unutar dvije godine za one manje sigurne, poput strojno nečitljivih osobnih iskaznica.