HRVATSKA PREUZELA SLUČAJ GENERALA JELIĆA Tek slijedi istraga nakon koje će se utvrditi ima li elemenata za podizanje optužnice

Milanović Jelić
Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu preuzelo je postupak protiv Zlatana Mije Jelića, generala Hrvatskog vijeća obrane. protiv kojeg je u BiH podignuta optužnica za zločine nad bošnjačkim civilima u Mostaru 1993. i 1994. godine, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu BiH iz Suda BiH. (BIRN BiH).

Sud je prihvatio prijedlog Tužiteljstva BiH imajući u vidu da se optuženi tereti za kaznena djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, da optuženi ima državljanstvo Republike Hrvatske, gdje je i nastanjen, navedeno je iz Suda.

Državni sud je, u skladu sa Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima, kao i Europskom konvencijom o prijenosu postupka u kaznenim stvarima, uputio 21. siječnja 2020. godine zamolnicu za preuzimanje kaznenog gonjenja nadležnom tijelu Republike Hrvatske, nakon čega je Županijsko državno odvjetništvo obavijestilo Sud BiH da je preuzelo kazneno gonjenje Jelića.

S obzirom da u Hrvatskoj ne postoji kazneno zločina protiv čovječnosti, Republika Hrvatska ponovno kreće u istragu koja bi trebala utvrditi postoje li uopće elementi za podizanje optužnice. 

Podsjetimo, general Zlatan Mijo Jelić ove godine je u Kninu je na obilježavanju 25. obljetnice akcije Oluja odlikovan od strane predsjednika Republike Hrvatske. Jelić je primio odličje u ime brigade specijalne policije HVO-a kojoj je bio ratni zapovjednik.