ZLATAN MIJO JELIĆ Ovo je veliko priznanje, više nema priče da HVO samo troši novac Hrvatske

Zlatan Mijo Jelić
B.Covic

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović na obljetnicu Oluje odlikovat će četiri gardijske brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) te Specijalnu policiju Herceg-Bosne za njihovu ulogu u Domovinskom ratu i oslobađanju Hrvatske. Kao zapovjednik Specijalne policije MUP-a Herceg-Bosne odlikovan će biti general Zlatan Mijo Jelić.

Što znači ovo odlikovanje za vas osobno ali i za brigade HVO-a?

"Ovo odlikovanje koje će predsjednik Milanović dati za četiri gardijske brigade Hrvatske Republike Herceg-Bosne i Specijalnu policiju MUP-a Herceg Bosne je jedno veliko priznanje za kompletan HVO, te za pripadnike Specijalne policije Republike Herceg-Bosne. Ovime je ispravljena jedna nepravda, ali ovo je i veliko priznanje doprinosu oslobođenja ne samo Bosne i Hercegovine nego i Hrvatske.  Ova odlikovanja su i prije trebala biti dodijeljena."

Smatrate li kako je ovo priznanje od predsjednika Zorana Milanovića istinsko priznanje od srca ili možda skupljanje političkih bodova?

"Ja to tako ne bih gledao i komentirao. Bitno je da su postrojbe HVO-a dobile ovakvo priznanje. Sigurno da će ova odlikovanja od predsjednika Republike Hrvatske, bez obzira tko on bio i bez obzira s kojim povodom on dao ovo priznanje, biti dodijeljena od legalno i legitimno izabranog predsjednika Republike Hrvatske. Jednako tako, sigurno je kako će ovo začepiti usta mnogim zlonamjernicima, jugonostalgičarima i onima koji nisu željeli stvaranje samostalne i slobodne Hrvatske i koji nisu željeli slobodu i ravnopravnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Više neće moći pričati već ispričane priče kako HVO troši novac obveznika Republike Hrvatske, a da nije dao doprinos u obrani i oslobođenju RH.".

Smatrate li da su još neke postrojbe zaslužile odlikovanja?

"Mislim da i ostale postrojbe HVO-a koje su sudjelovale u osloboditeljskim akcijama, kao i Oluji trebaju biti odlikovane. Nadam se da će se to dogoditi na sljedećoj obljetnici Oluje."

Možemo li onda reći kako se hrvatska politika mijenja na bolje prema hrvatskim braniteljima iz BiH, odnosno HVO-u?

"Mislim da je sada u RH bolja klima prema Hrvatskim braniteljima i HVO, ali da se mnoge stvari još mogu poboljšati. Knjigu koju smo izdali "DOMOVINSKI RAT I ZLOČINI NA HRVATIMA BIH 1991-1995" financirana je uz pomoć institucija vlade RH gdje se dokazuje da je Haška presuda bila nepravedna, politički motivirana i nevjerodostojna. U knjizi su objavljeni zločini koji su nad a Hrvatskim civilima i zarobljenim pripadnicima HVO počinile srpske i muslimanske postrojbe."

Uskoro vas očekuje suđenje u Hrvatskoj. Bojite li se tog suđenja?

"Od podizanja moje optužnice ja sam od prvog dana u Hrvatskoj. Pet godina je trajalo prebacivanje optužnice. Ne bojim se nikakvog suđenja i ne smatram se odgovornim za ono što mi se stavlja na teret. Da imam bilo kakav krimen ne bi sam tražio prebacivanje predmeta u Republiku Hrvatsku. U BiH se Armiji BiH se sudi po zakonu SFRJ, to jeste po punom blažem i onom koji je vrijedio u vrijeme rata, dok se pripadnicima HVO-a sudi po onom iz 2003. što je paradoks. Da su u Bosni i Hercegovini koristili zakon koji je u to vrijeme bio na snazi, optužnica se ne bi mogla ni podići."

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.