Hrvatska policija provodi akcije provjere prebivališta

osobna iskaznica rh
Navedeni članak i stavak glase: Policijska uprava na čijem području osoba ima prijavljeno prebivalište po službenoj će dužnosti donijeti rješenje o odjavi prebivališta osobe ako se terenskom provjerom utvrdi da osoba stvarno ne živi na prijavljenoj adresi ili o tome bude obaviještena od strane tijela javne vlasti te drugih pravnih i fizičkih osoba.

Policija poziva primatelja da se u roku od sedam dana osobno javi u policijsku upravu nadležnu za njegovo mjesto prebivališta kako bi se 'izjasnio o činjenicama i okolnostima koje su od važnosti za donošenje rješenja'. Ako se ne odazove, postupak će se 'nastaviti i riješiti'.

Podsjetimo, policija s vremena na vrijeme obavještava javnost da na određenom području Hrvatske provodi akciju provjere prebivališta. Jedna takva nedavno je najavljena na području Belog Manastira.

Policija je tom prilikom pozvala građane da ažuriraju svoja prebivališta, boravišta, privremene odlaske iz Republike Hrvatske i osobne iskaznice sukladno odredbama Zakona o prebivalištu. Za osobe koje ne žive na prijavljenim adresama, a nisu regulirali svoja prebivališta, policija će ih odjaviti s tih adresa.

O tome kada trebate odjaviti prebivalište, ....


 Za osobe koje ne žive na prijavljenim adresama, a nisu regulirali svoja prebivališta, policija će ih odjaviti s tih adresa.

Kada ste obvezni odjaviti prebivalište?


Kako stoji na stranicama MUP-a, obveza odjave prebivališta u Republici Hrvatskoj postoji za one hrvatske državljane koji su iselili iz Republike Hrvatske radi trajnog nastanjenja u drugoj državi

Prebivalište moraju odjaviti prije iseljenja, a ako su to propustili učiniti, odjavu mogu zatražiti i putem nadležne diplomatske misije/konzularnog ureda Republike Hrvatske u državi u koju su iselili. Prema tome odjaviti prebivalište u Republici Hrvatskoj mora samo ona osoba koja se trajno nastanila u inozemstvu.

Što ako se ne namjeravate trajno iseliti?


Hrvatski državljanin koji se ne namjerava iseliti iz Republike Hrvatske radi trajnog nastanjenja u drugoj državi, nego privremeno boravi izvan Republike Hrvatske radi obrazovanja, zaposlenja, dugotrajnog liječenja i drugih razloga nije dužan odjaviti prebivalište u Republici Hrvatskoj. 

Ta osoba je dužna policijskoj upravi ili postaji na čijem području ima prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj dojaviti da privremeno boravi u inozemstvu. Ako nije u mogućnosti doći u Republiku Hrvatsku, obavijest o svojem privremenom boravku u inozemstvu može dati i u diplomatskoj misiji/konzularnom uredu Republike Hrvatske u inozemstvu te mora priložiti odgovarajuću dokumentaciju o razlozima privremenog boravka u inozemstvu (potvrdu o zaposlenju, školovanju, dozvolu boravka u inozemstvu i sl., a u nekim slučajevima i svoju pisanu izjavu o razlozima boravka u inozemstvu).

Osoba koja privremeno boravi u inozemstvu ima i dalje prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj.

Dakle, osobe koje su zaposlene u inozemstvu, ali nemaju namjeru trajno se nastaniti u inozemstvu, nisu dužne odjaviti prebivalište u Republici Hrvatskoj. Te su osobe dužne dojaviti da privremeno borave u inozemstvu i dojavu obnoviti nakon proteka razdoblja od 5 godina te nadalje dojavu o privremenom boravku u inozemstvu obnavljati nakon svakog daljnjeg proteka razdoblja od tri godine, ako i dalje budu boravile u inozemstvu.

Međutim, osobe koje imaju prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj, ali nisu nikad živjele u mjestu prijavljenog prebivališta (prebivalište su prijavile fiktivno), dužne su odjaviti svoje prebivalište u Republici Hrvatskoj bez obzira žive li i dalje u državi u kojoj su živjele i prije fiktivne prijave prebivališta u Republici Hrvatskoj ili sada žive u nekoj drugoj državi.