HRABROST Spasili utopljenika iz Neretve i nestalog psa, pa pohvaljeni

HRABROST Spasili utopljenika iz Neretve i nestalog psa, pa pohvaljeni
PU dubrovačko-neretvanska

Vrlo često u tišini prođu priče kada policajci nekome pomognu spasiti živote, iako se u svom radu svakodnevno susreću s najtežim ljudskim sudbinama. Ovo su priče o baš takvim policajcima.

Marko Gnječ i Duje Plećaš pohvaljeni su djelatnici dubrovačko-neretvanske policije. Marko je od pokušaja samoubojstva spasio utopljenika iz hladne Neretve, dok je Duje pronašao psa za kojim se tragalo.

Dubrovačko-neretvanska policija pohvalila se u priopćenju svojim hrabrim policajcima zbog njihova nesebičnog izlaganja opasnosti, javlja Dnevnik.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

21. travnja oko 15 sati na ušću Neretve, došlo je do pokušaja samoubojstva muškarca skokom u Neretvu, o čemu je policija dobila dojavu. Prvi su na mjesto događaja došli vođa ophodnje Darinko Nižić i polaznik Policijske akademije Marko Gnječ, a na mjestu događaja bio je i građanin Moris Šuman.

Iako su sva trojica muškaraca bila spremna skočiti u Neretvu kako bi pomogla muškarcu kojeg je struja već odnijela 15-ak metara od obale, mladi policijski vježbenik inzistirao je da skoči samo on jer je najmlađi.

Temperatura Neretve u tom trenutku bila je oko 13 stupnjeva, međutim ni to nije obeshrabrilo Marka, koji je doplivao do muškarca koji je, uslijed alkoholiziranosti, struje i težine odjeće, već počeo tonuti u hladnu Neretvu.

Marko ga je izvukao na obalu i uz pomoć kolege i Morisa Šumana izvukao na kopno, gdje je uskoro stigla ekipa ZZHM Ploče, koji su ga dalje zbrinuli, priopćila je PU dubrovačko-neretvanska. 

U drugom slučaju Duje Plećaš pronašao je izgubljenog psa za kojim su tragale brojne službe.

Naime, 23. travnja je Josip Kiridžija – Kiri sa svojim psom Reom pošao u uobičajenu šetnju Rujnicom, a u tom trenu ispred njih je iskočio muflon. Mlada njemačka ovčarka Rea započela je utrku s divljom životinjom te je odvela daleko od vidokruga njezina vlasnika. Unatoč dozivanju i potrazi do kasno u noć Rei se izgubio svaki trag.

U potragu su se potom uključili Josipovi prijatelji i članovi GSS-a, ali ni nakon četiri dana potraga nije dala rezultate. Iako su svi već slutili tužan kraj ove priče Reu je, iscrpljenu ali živu, u škrapi na Rujnici pronašao Duje Plećaš, mladi policijski službenik Postaje granične policije Metković.

Duje, koji je ujedno službeni trener pasa, Reu je izvukao iz škrape i predao vlasniku koji mu je na tome bio jako zahvalan. Zbog hvalevrijednih poteza i nesebičnosti, dvojica policajaca dobila su pohvale od načelnika PU dubrovačko-neretvanske Ivana Pavličevića.