GUŽVE NA GRANICAMA "Čekamo jedno 18 dana, ovo je krasno"

Gužve na granicama
Goran Mehkek/Cropix

Kolone vozila, čekanja na graničnim prijelazima - ponajprije iz smjera Srbije, ali i Bosne i Hercegovine. Odlasci na skijanje i povratak mnogih na Zapad nakon blagdana stvorili su ovog vikenda gužve na granicama.

Razlog zadržavanja svakako je činjenica da je Hrvatska pristupila nešto strožem, režimu schengenskog prostora.

Na ulazak u Hrvatsku preko graničnih prijelaza u sjevernome dijelu Bosne i Hercegovine danas se tako čekalo do četiri sata.

Kilometarske kolone bile su na graničnim prijelazima u Orašju prema Županji, odnosno Bosanskoj Gradiški gdje se na prijelaz granice čekalo dva sata, a najveća zadržavanja su u Donjoj Gradici prema Jasenovcu gdje pak putnici čekaju četiri sata. Na prijelaz granice kod Hrvatske Dubice i Hrvatske Kostajnice čekalo se pak se tri sata.  Veće gužve prema Hrvatskoj su i na graničnim prijelazima u sjeverozapadnoj Bosni, Izačiću i Maljevcu, izvijestili su iz Auto moto saveza u BiH sa sjedištem u Mostaru. 

Vlasti u BiH pozivale građane da koriste alternativne granične prijelaze.

Najveća gužva je zabilježena na graničnom prijelazu između Srbije i Hrvatske na Bajakovu.

Putnici su zbog svega izgubili strpljenje.

"Katastrofa! Kako Hrvatska ovako može u Europsku uniju. Čekamo 16 sati, nema vode. Ovdje smo od sinoć, od 10 sati", kazao je jedan putnik.

"Čekamo jedno 18 dana već. Ovo je jako "krasno", uzalud je što smo u Schengenu", kazao je drugi vozač.

Više pogledajte u prilogu HRT-a

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

U Hrvatskoj mole za strpljenje

Kako je javljeno za centralni Dnevnik HRT-a, na Bajakovu je u podne kolona bila duga 6 km, a sada je, prema podacima granične policije, između 8 i 8.5 km.

“Preko našeg graničnog prijelaza ušlo je preko 15 tisuća putnika, ukupno oko 4 tisuće vozila. Danas je napravljena granična kontrola nad 107 autobusa. To je velik broj koji nam je umanjio kapacitet protočnosti. Svako smanjenje autobusnih linija imat će za posljedicu otvaranje dodatnih kolničkih trakova, sada radimo već na sedam ulaznih kolničkih trakova za osobna vozila i dvije trake za autobuse”, rekao je Luka Domačinović, načelnik PGP-a Bajakovo.

Zamolio je putnike za više strpljenja. “Mislim da granična kontrola ne traje dugo, problem je veliki intenzitet prometa. Ljudi su se pokrenuli odjednom svi”, rekao je.

Prolazak vala očekuju do kraja noćne smjene. “Intenzitet pojačanog prometa sigurno će biti cijeli tjedan, do idućeg vikenda”, rekao je Domačinović.