Dvojac se udružio i oštetio hrvatski proračun za 52 milijuna kuna, a uložili su dio novca i u farmu

Hrvatska policija kombi
Ilustracija

Dvojica muškaraca u dobi od 33 i 55 godina osumnjičeni su da su u četiri godine svojom organiziranom zločinačkom organizacijom, u kojoj je bilo još četvero ljudi, na utaji poreza skupili 34 milijuna kuna, a povrh toga na pranju novca stekli i farmu vrijednu 8,5 milijuna.

MUP je jutros priopćio da je PNUSKOK iz Osijeka u suradnji sa Samostalnim sektorom za financijske istrage i USKOK-om razriješio slučaj u kojem su dva glavnoosumnjičena u svoju kriminalnu mrežu povezala još četiri osobe i dvije tvrtke iz Virovitice i iz Zagreba. Njihova organizacija je, navodi se, djelovala od početka 2018. sve dok ih nisu uhvatili ovih dana, prenosi RTL.

Sumnjiči ih se za utaju poreza, pomaganju u utaji poreza, za pranje novca, a sve to u kontekstu udruživanja u zločinačko udruženje, što kaznenom djelu po zakonu daje dodatnu težinu.

Dvojicu koje MUP prve spominje u priopćenju, istražitelji sumnjiče da su vodili dvije spomenute tvrtke iz Zagreba i iz Virovitice, a da im je također osumnjičena 57-godišnjakinja, inače vlasnica knjigovodstvenog obrta, sređivala papirologiju pomoću koje su uspijevali plaćati manji PDV.

Za 2018., 2019. i 2020. godinu unosili su lažne ulazne račune drugih poslovnih subjekata s iskazanim iznosima PDV-a, koje ti poslovni subjekti uopće nisu izdali. U konačnici, ispadalo je da moraju platiti manji PDV nego što bi to bilo inače. I tako sve do 2021. kad počinje porezni nadzor nad njihovim tvrtkama.

"Da bi prikrili opisane nezakonite aktivnosti, navedena trojka je tada povezala u zajedničko djelovanje ostale osumnjičenike i, u postupku poreznog nadzora, nadležnim poreznim tijelima predočila lažnu dokumentaciju te neistinito iskazala pravo trgovačkog društva na umanjenje PDV-a u uvećanom iznosu", opisuje dalje MUP što se događalo, a objavio je RTL.

Lažirali su daljnju dokumentaciju, ulazne račune po kojima je ispadalo da su imali troškove s još nekim tvrtkama, i sve su to predavali poreznim tijelima. U pretragama poslovnih prostora i domova osumnjičenih pronađena je veći iznos novca te poslovna dokumentacija.

U konačnici, konstatira MUP, u tih nekoliko godina oni su prigrabili 52 milijuna kuna, od čega su 8,55 milijuna kuna uložili u farmu, pa se to vodi kao pranje novca.

Na opisani način su za trgovačko društvo neistinito umanjili obvezu plaćanja PDV-a za 2018., 2019. i 2020. za najmanje 52.147.651,25 kuna na štetu državnog proračuna Republike Hrvatske. Osumnjičene osobe su se time nepripadno okoristile za najmanje 34.171.757,34 kuna.

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja policijski službenici su osumnjičenike predali pritvorskom nadzorniku, a kaznenu prijavu podnijeli Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.