DOVRŠENA ISTRAGA Policija objavila detalje brutalnog ubojstva u Splitu

Hrvatska policija RH noć policijsko auto
Ilustracija/Hercegovina.info

Split je u noći s petka na subotu potreslo ubojstvo mladića (22) koji je uboden nožem u Ulici Domovinskog rata, nakon čega je preminuo u bolnici.

Glavni osumnjičeni za njegovo ubojstvo je 31-godišnjak kojeg su policajci s lisicama na rukama, u zaštitnom odijelu i u pratnji forenzičara, doveli u zgradu u kojoj inače živi i odakle je uzeo nož.

31-godišnjak otišao po nož

Iz splitske policije jutros javljaju kako je dovršeno kriminalističko istraživanje nad uhićenom dvojicom muškaraca, 31-godišnjakom i 37-godišnjakom. Policija 31-godišnjaka sumnjiči da je u 00.48 sati, , u ulici Mažuranićevo šetalište 1, na pločniku ispred hotela, a nakon verbalnog i tjelesnog sukoba s 22-godišnjakom otišao u stan po nož, prenosi Telegram.

Detalji zločina

Potom se, navodi policija, vratio natrag na ulicu do 22-godišnjaka koji se udaljavao i zadao mu s nožem ubodnu ranu u predjelu desne strane prsišta nanijevši mu ubodnu ranu od koje je oštećeni 22-godišnjak u 01:20 sati preminuo u Kliničkom bolničkom centru Split.

“Utvrđena je osnovana sumnja da je 31-godišnjak počinio kazneno djelo Ubojstva te je protiv njega podnijeta kaznena prijava nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu, te je noćas iza ponoći predan policijskom pritvorskom nadzorniku”, stoji u policijskom priopćenju.

Policija dalje navodi da je 37-godišnjak, sudjelujući zajedno s 31-godišnjakom u verbalnom i tjelesnom sukobu na ulici, a koji je prethodio ubojstvu 22-godišnjaka, počinio prekršaj iz članka 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira te je priveden na Općinski prekršajni sud u Splitu.

Uznemirujuća snimka

Splitom kruži uznemirujuća snimka, nastala neposredno nakon ubojstva 22-godišnjaka. Na snimci se vidi kako 31-godišnjak koji je osumnjičen za ubojstvo ostaje stajati s nožem u rukama, dok mladić kojeg je ubo leži na tlu.

U pozadini se čuje kako netko viče da treba nazvati hitnu. Napadnuti mladić umro je na putu za bolnicu. U KBC-u Split pokušavali su ga reanimirati, no bezuspješno. Uhićeni u policiji nije davao izjavu. Dobio je odvjetnika po službenoj dužnosti, Darka Stanića, koji nije htio ništa reći.

“Više desetaka puta uhićivan zbog tuča, razbojničkih krađa, narušavanje javnog reda i mira, droge… Ma ima toga više od tridesetak slučajeva, a koliko je odležao, ne znamo jer nama se čini da nikada nije odlazio s ulice”, kazali su za Slobodnu poznanici napadača.

‘Brat ti je ubio nekoga’

Svjedoci su ispričali za Slobodnu Dalmaciju da su trojica napadača braća, navodno ovisnici. Uz dva starija brata, policija je privela i trećeg, ali su ga ubrzo i pustili. Sumnjali su da je i on sudjelovao u sukobu koji je nastao kada su braća od skupine mladića tražila novac. Nakon što su ih odbili, stariji se uputio kući, uzeo nož i ubo mladića na ulici. Hitna pomoć stigla je za nekoliko minuta, no rana je bila fatalna.

“Šetao sam ovdje, vidio lokvu krvi i dva policajca. U čudu sam stao i govorim – što je ovo? A oni govore – brat ti je ubio nekoga”, ispričao je za RTL Danas brat osumnjičenog.

Povezivali ih s bratom Filipa Zavadlava

“U trenutku kad je osoba došla u bolnicu već su bili svi vitalni znakovi van funkcije, i disanje i cirkulacija i puls. Tako da nismo imali ništa drugo praktički za raditi nego odmah pristupiti oživljavanju”, objavio je pročelnik Objedinjenog hitnog bolničkog prijema KBC-a Split Josip Krnić.

Muškarca (31), kojeg policija dovodi u vezu s ovim kaznenim djelom, kao i njegovu braću, navodi RTL, povezuje se i s bratom Filipa Zavadlava koji je prije pet godina počinio trostruko ubojstvo u Splitu. Posljednjih godina često ih se viđalo u društvu Filipova mlađeg brata Stanislava, a svi imaju i podeblji policijski dosje.

Od ubijenog mladića se oprostio otac

Ubijeni 22-godišnjak je do prije nekoliko godina trenirao i igrao nogomet, a posljednjih je godina zarađivao za život radeći u teretani svog strica na splitskim Mejašima. Prijatelji i poznanici ga hvale kao dobrog mladića koji nije radio nikakve probleme.

Od njega se u subotu na društvenim mrežama oprostio otac. Njemu i supruzi bio je jedinac. “Sine dragi neka te čuvaju anđeli na nebu”, napisao je otac. Na mjestu ubojstva su bijele ruže i lampioni.