COREPER Hrvatska prošla važno glasovanje o ulasku u Schengen

granica, prelazak granice, Vinjani Donji, Nikola Grmoja , most nezavisnih lista, Hrvati, bh. hrvati, granica, austrija, Hrvatska, schengen, schengen, Hrvatska, schengen, Europska unija, prelazak granice, ETIAS
Ilustracija

Na sastanku COREPER-a (Odbor stalnih predstavnika) točka o primanju Hrvatske u Schengen prošla je bez šire rasprave jer države članice nemaju rezerve uoči sutrašnjeg glasovanje na Vijeću za unutarnje poslove, javlja N1.

Prije toga jedna od zemalja koje provode parlamentarnu proceduru, Nizozemska, u svom će nadležnom odboru rano ujutro glasati o zelenom svjetlu za pridruživanje Hrvatske, Bugarske i Rumunjske Schengenu.

Vjeruje se da će to za Hrvatsku biti samo formalnost koja će biti potvrđena pozitivnom odlukom na Vijeću, dok je za tu zemlju i dalje otvoreno pitanje Bugarske. Austrija je već ranije najavila da će biti protiv ulaska Bugarske i Rumunjske. Sastanak Vijeća za unutarnje poslove počinje u 10 sati, a očekuje se da će odluka o Hrvatskoj biti poznata iza podneva.

Plenković: "Sati nas dijele od ulaska u od odluke o ulasku Hrvatske u Schengen"

 "Praktički smo sada 15-16 sati od konačne odluke na Vijeću ministara unutarnjih poslova o članstvu Hrvatske u šengenskom prostoru. Ogromno, veliko političko postignuće, potpuna sloboda kretanja. S 1. siječnja sada je više nego izvjesno da će Hrvatska biti u Schengenu kada je riječ o cestovnim prijelazima, željezničkim prijelazima, morskim lukama", rekao je Plenković na sjednici šireg Predsjedništva HDZ-a.