CIJENE LITRE ULJA "SKAČU U NEBO" Dok je u Hercegovini urod odličan, u Dalmaciji maslinari nemaju što brati

CIJENE LITRE ULJA "SKAČU U NEBO" Dok je u Hercegovini urod odličan, u Dalmaciji maslinari nemaju što brati

Dalmatinski otočni maslinari su očajni, kiše nema mjesecima, stabla su puna sitnih, malih boba, iz kojih puno ulja neće poteći.

A to bi lako moglo značiti da bi cijena domaćem otočnom maslinovu ulju, po zakonu ponude i potražnje, mogla skakati u nebo. Pa bi u prodaji na vratima cijena litre ulja mogla dosegnuti i 150 kuna, piše Slobodna Dalmacija.

Otočani viču kako im je s koronom došla i katastrofa. A da je stvarna, može se vidjeti u ovoljetnim maslinicima. Puni su malih, sitnih boba, neke već poprimaju crnu boju. Lišće je sparušeno žegom, stabla se suše, a najgore je mladim maslinama, koje se još ne mogu adekvatno obraniti od vatre s neba.

Na puno mista berbe neće ni bit. Nema se šta obrat. Postali smo jači od Vakule, stalno gledamo di su oblaci. Čekat ćemo još malo, ako makar dvi kiše ne padnu za deset dana, odnit će đava svu muku – vele maslinari sa srednjodalmatinskih otoka.

Na istoku Brača, upravitelj Poljoprivredne zadruge Selčanka Ivica Stančić kaže kako je stanje iznimno loše, štoviše katastrofalno, jer od početka travnja značajnijih oborina nije bilo. Naznake su da berbe za neke maslinare neće ni biti.

Ovakvu situaciju u maslinicima nisam doživio. Ma da nam kiša i padne u ovih idućih deset dana, ništa ovu žalosnu situaciju prominit neće. Šteta je već učinjena. Mi smo ovdje u prosjeku imali po tisuću tona uroda. A ove godine, šta čujem od ljudi, puno njih u berbu neće poć. Katastrofa – veli upravitelj, navodeći kako će zadruga i nadalje držati cijenu od 70 kuna za litru, te drži da će se inozemno ulje u ovakvim slučajevima ukazati kao model održanja cjenovne ravnoteže.

Kod susjeda na Hvaru, neke mikrolokacije su dobile nešto malo kiše, no ne i središnji dio, onaj od Jelse prema gradu Hvaru. Jedan od najvećih otočnih maslinara, Ivo Lučić iz Poljica, koji je prije nekoliko godina zbog uroda od 20 tona maslina dobio županijsku nagradu, u ljeto 2020. s tugom gleda u nebo. Lošu zimu je naslijedilo sušno proljeće, a onda i gadno ljeto, bez kiše.

Da je kiša pala, ove bi godine očekiva urod od 15 tona, a bez nje bit će puno, puno manje. A i pitanje je kakvo će od tog ploda bit uje, jer kad je velika suša, ono je malo gorče. A stranci takvo ne vole. Korona nam je uništila turizam, pa se dogodilo i to da ljudi nisu uspili prodat ni uje od lani. Neki bi bili sritni da ga prodaju i za manju cijenu, a neki neće prodat ništa – veli.

Lučić je nadaleko poznati maslinar s iznimnim uljem, od kojeg se neke sorte, kao što je dužica, mogu bez problema prodati i za po 150 kuna za litru. Kaže kako je ovaj tjedan jednom strancu prodao u cugu pet litara. I to je cijena koju drži stalno. Veli nam kako on pred kupcima puni boce nakon što ga probaju. Pa nikada nema ni vraćanja ni reklamacije, i svi zadovoljni.

Zadovoljni su do sada bili i na Visu, koji je svoje zalihe prodavao na svom otoku.

Lanjsku rekordnu godinu smijenila je loša i nikakva sezona. Toliko loša da ćemo biti sretni ako ulovimo trećinu lanjskog uroda. Ulje smo držali za po 70 do 100 kuna za litru, ali, čujte, povećanje cijene je uvijek moguće – kaže Željko Vojković iz Podstražja.

A na udaru je i Šolta, posebice zapad, od Grohota do Maslinice, koji je pohodila jaka suša. Loše je, katastrofalno, kaže Zlatko Burić, predsjednik Udruge "Zlatna Šoltanka". Skupina maslinara iz ove udruge nedavno je medalje za svoje ekstra djevičansko maslinovo ulje, nakon New Yorka, pobrala i na natjecanjima u Japanu i Dubaiju. Ova im je godina problematična, ali ako kiša padne do kraja rujna, još ima šanse za popravak stanja.

– Suše su sve gore i od ozbiljnog maslinarstva na srednjodalmatinskom području neće u budućnosti biti ništa ako se ozbiljno ne pristupi navodnjavanju. Uz ujedinjavanje maslinarskih snaga, uz pomoć općina i države te sredstvima europskih fondova, trebamo krenuti u projekte navodnjavanja maslinika – veli Burić.