Bušić: Da je Tuđman živ, on ne bi izručio Gotovinu Haagu

Zvonko Bušić, siniša glavašević, Zvonko Bušić, julienne bušić, Zvonko Bušić, Franjo Tuđman, Ante Gotovina, Zvonko Bušić, sjećanje, Zvonko Bušić, film, Zvonko Bušić, Australija, tjedni list australskih Hrvata , Zvonko Bušić-Taik , hrvatski politički aktivist
Još malo i napunit će se tri godine otkako ste se vratili kući. Jeste li se adaptirali i smatrate li i vi nakon što ste vidjeli današnju Hrvatsku, kao nekad Maruna, da je bilo ljepše voljeti je - izvana?

Pa, prvu godinu i pol živio sam u oblacima, sad mislim da sam pohvatao konce. Tempo života je takav da se život u pedeset godina promijenio više nego prije u pet stotina godina. Da, slažem se s Marunom, Hrvatsku je bilo lakše voljeti izdaleka, kao i sve stvari u životu. Dostojevski je rekao da sreća nije u sreći nego u njezinu postizanju. Znate, dok za nečim čeznete, to je ljepše nego kad se ostvari. Kad to snovi nisu bili ljepši od realnosti? No, ja svakome preporučujem nešto drugo: kad god mu se ostvaruju snovi, neka nastavi sanjati nove i ostvarivati ih. Takav je život najljepši život!

Što je za vas slučaj Gotovina: izdaja domaćih izdajnika, zavjera onih velikih sila koje nas ne vole ili jezivo postavljena obrana?

Kombinacija svega toga. Kad gledate Gotovinu, on prati sudbinu Williama Wallacea u filmu "Hrabro srce" koji diže Škote na pobunu protiv Engleske te osigurava velike pobjede, a onda ga škotsko plemstvo koje je potplatio engleski kralj više puta izdaje, a na kraju filma ga - razapnu! Gotovinu, doduše, nisu razapeli, ali su ga osudili na polagano umiranje, što nije puno blaža kazna. Kad pogledate kronologiju držanja naših vlasti u ovih deset godina prema njemu, ali i uopće prema Haagu, to je pogreška za pogreškom.

Da je Tuđman živ, on ne bi izručio Gotovinu, premda je pristao na suradnju sa Sudom (uglavnom zbog toga što je CIA tada procijenila da su Srbi počinili 90% ratnih zločina, a rečeno mu je da je cilj Suda njih procesuirati). On bi tu podvukao crtu, da sam u prilici, to bih napravio i sam jer negdje se crta mora podvući. Kad je u pitanju država i budućnost države, ta se crta ne smije prijeći, a kad je dopušteno procesuiranje Oluje, a napose kad je stigla optužnica u kojoj je stajala mogućnost da se ovako završi, dakle da budemo suđeni kao država nastala na zločinu, to se moralo pod svaku cijenu zaustaviti. Niti jedna vlast od 2000. godine nije bila na visini i mi smo sada na rubu tragedije. Zato su ovi izbori sudbonosni.

Cijeli intervju pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od četvrtka