GLUMIO JE TUĐMANA Sad mu sude za seksualno napastovanje četvorice muškaraca

Kevin Spacey,Franjo Tuđman,suđenje

Britanski tužitelji su prvi put otkrili da je protiv njega podignuta optužnica u svibnju 2022., objavivši da je optužen za pet napada između ožujka 2005. i travnja 2013. - četiri u Londonu i jedan u Gloucestershireu u zapadnoj EngleskojOscarom nagrađivani glumac Kevin Spacey pojavio se u srijedu na sudu u Londonu na početku svog četverotjednog suđenja koje uključuje desetak optužbi za seksualno zlostavljanje.

Spacey (63) poriče optužbe za prijestupe protiv četvorice muškaraca koji su se navodno dogodili između 2001. i 2013. godine.

Optužbe protiv Spaceyja uključuju opetovane incidente nepristojnog ponašanja i seksualnog zlostavljanja te ozbiljnije kazneno djelo navođenja osobe na penetrativnu seksualnu aktivnost bez pristanka, za što je predviđena maksimalna kazna doživotni zatvor.

Noseći tamnoplavo odijelo s ružičastom kravatom, Spacey je pozorno promatrao porotu u sudnici u londonskom Southwarku koja je prisegnula.

“Optuženom će biti drago što mnogi od vas znaju njegovo ime ili su gledali njegove filmove”, rekao je sudac Mark Wall upozoravajući porotnike da sude u slučaju na temelju dokaza i da ne budu podložni vanjskim utjecajima.

“Ovo je slučaj koji je privukao i nastavit će privlačiti mnogo medijske pozornosti”, rekao je Wall.

“Morate pokušati izbjeći takvo pokrivanje kada god to možete”, dodao je.

Suđenje je odgođeno do petka ujutro kada će tužiteljstvo protiv njega i službeno otvoriti dokazni postupak.

Spacey, koji je osvojio Oscara za najbolju mušku glavnu ulogu u filmu Vrtlog života (1999.) i za najbolju sporednu mušku ulogu u filmu Privedite osumnjičene (19995.) bio je od 2004. do 2015. umjetnički direktor londonskog kazališta Old Vic.

Britanski tužitelji su prvi put otkrili da je protiv njega podignuta optužnica u svibnju 2022., objavivši da je optužen za pet napada između ožujka 2005. i travnja 2013. – četiri u Londonu i jedan u Gloucestershireu u zapadnoj Engleskoj.

Žrtve su muškarac sada u 40-ima i dva muškarca sada u 30-ima.

Prošlog studenog Kraljevsko tužiteljstvo odobrilo je novih sedam optužbi koje uključuju seksualne napade na jednog muškarca između 2001. i 2004. godine.

Spacey, nekoć jedna od najvećih holivudskih zvijezda, uglavnom je nestao iz javnosti otkako je prije šest godina optužen.

U listopadu je sud u SAD-u proglasio Spaceya nevinim u slučaju civilne tužbe.

Porotnici na Manhattanu su zaključili da njegov tužitelj nije dokazao svoju tvrdnju da je glumac izvršio neželjeni seksualni napad na njega kada je imao 14 godina.