BIVŠA MINISTRICA Novcem EU platila proslavu rođendana, samo u godinu dana na restorane i hotele potrošila više od 2 milijuna kuna

Gabrijela Žalac
CROPIX

Gabrijela Žalac, bivša ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije, svoj je četrdeseti rođendan proslavila novcem Europske unije, doznaje Telegram koji je objavio da je u posjedu računa koji to dokazuju.

Bivša ministrica rođendan je slavila početkom veljače 2019. u restoranu Šarm u Heinzlovoj ulici u Zagrebu, a račun je iznosio 23.750 kuna. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU taj je račun, piše Telegram, odobrilo za plaćanje 4. ožujka 2019., na teret Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Račun se nalazi u spisu predmeta Ureda europskog javnog tužitelja, temeljem čijeg naloga je krajem prošle godine Žalac uhićena pod sumnjom za nezakonitosti u postupku javne nabave informatičkog sustava.

U spisu su navodno i računi koji dokazuju da je Ministarstvo, na čijem je čelu tada bila Gabrijela Žalac, samo u jednoj godini za reprezentaciju, radne skupine, konferencije, sastanke te hotelske i restoranske usluge potrošilo više od dva milijuna kuna. Postoji sumnja da su ti troškovi često bili paravan za izdavanje fiktivnih računa.

Računi, kako navodi Telegram, pokazuju i da je omiljeno mjesto okupljanja društva iz ministarstva i gostiju bio restoran Atlanta Bocca Marai. Taj restoran nalazi se u istoj zgradi gdje i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Također, računi su često bili izdavani iza ponoći, a na njima nema specifikacije troška. Više pročitajte ovdje.