BEROŠ O BIH Tu jedino znanost može dati odgovor

Vili Beroš
Goran Stanzl/PIXSELL

Hrvatski sabor je u četvrtak nastavio s radom raspravom o učincima mjera iz zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti tijekom epidemije COVID -19 za razdoblje od 11. ožujka 2020 do 15. siječnja 2021. godine, te izjašnjavanjem o amandmanima na Zakon o obnovi potresom pogođenih područja.

Zastupnik Hrvoje Zekanović upitao je zašto u Bosni i Hercegovini može doći do pada broja zaraženih iako nema strogih mjera, a u Hrvatskoj ne.

Nakon stanke od 10 minuta, ministar zdravstva Vili Beroš prepričao je tijek događanja pandemije korona virusa u Hrvatskoj.

Naveo je da je Stožer pravovremeno i sukladno epidemiološkoj situaciji donosio mjere koje su se nekad razlikovale od županije do županije, ovisno o njihovim epidemiološkim situacijama.

Zbog dobrih rezultata omogućili smo otvaranje turizma i gospodarstva. Dolaskom jeseni, Europu je, pa i Hrvatsku, zahvatio snažan drugi val pandemije. Dogodio se skok u dnevnom broju zaraženih, početkom listopada 2020. bilježi se izraziti rast novih slučajeva, rekao je.

Pojasnio je i kako se nabavljalo i raspoređivalo cjepivo u EU i istaknuo da su članice EU-a od 30. srpnja ovlastile EK da u njihovo ime pregovara s proizvođačima. Napomenuo je da se tada još nije znalo tko će i kada razviti cjepivo. EK je sklapala sporazume o prethodnoj kupnji s onima za koje je smatrala da će uspjeti ta cjepiva i proizvesti.

Što se doza cjepiva tiče, Beroš je objasnio da su se one raspoređivale prema metodologiji Eurostata, solidarno prema proporcionalnom broju stanovnika.

Hrvatska je dosad pristupila sporazumima s pet proizvođača cjepiva da bi količina doza bila dovoljna za besplatno cijepljenje svih građana Hrvatske. U tu svrhu, do 15. siječnja, rezervirali smo 6.8 milijuna doza cjepiva što pokriva naše potrebe, uz napomenu da jedan bolesnik prima dvije doze, rekao je.

Na izlaganje ima 31 replika, a prvi je na redu Zekanović koji je ponovio svoje pitanje ministru Berošu o situaciji u BiH, prenosi Hina.

'Kako je moguće da je u jednoj velikoj, jakoj Velikoj Britaniji ništa ne radi, a broj raste iz dana u dan? Niz je elemenata u igri, počevši koji je virus prisutan, do prokuženosti. Ni tijekom ljeta BiH nije imala jače mjere što je omogućilo da se više ljudi asimptomatski zarazi i sad su otporni. Kompleksno je to pitanje na koje jedino znanost može dati pravi odgovor', odgovorio je Beroš.