BEROŠ GRAĐANIMA "Pijte vodu, u ovom trenutku ne znamo o čemu se radi"

Vili Beroš
Sanjin Strukic/PIXSELL

Nakon obilaska pacijenata u KBC Zagreb koji su tamo stigli nakon konzumiranja Coca Cole i Romerquellea, , medijima se obratio ministar zdravstva Vili Beroš obratio se novinarima.

"Prvi pacijent ima 19 godina i nalazi se u riječkoj bolnici. Riječ je o teškim ozljedama probavnog trakta", rekao je i dodao kako treba biti oprezan jer je moguće da se pojave druge tegobe. 

"Drugi pacijent ima 99 godina i dobrog je stanja i otpušten je. Treći ozljeđenik je 38-godišnjak iz Zagreba, no još je upitno radi li se o pravoj ozljedi jer već neko vrijeme navodi da osjeća tegobe", rekao je ministar. 

"Sve institucije postupaju", rekao je ministar i ponovio kako se čekaju nalazi analize, a i policija postupa u slučaju kao i državno odvjetništvo, prenosi dnevnik.hr.

"Nemamo elemenata da bismo upozorili javnost da se paze određenih pića, no ako bilo tko osjeti tegobe nakon konzumacije jela ili pića, neka se javi obiteljskom liječniku", kazao je ministar.

Ministar poručuje da se mora puhati na hladno, iako je moguće da slučajevi nisu povezani, no u ovom trenu još se ne mogu donositi zaključci.

"Imamo konzumaciju različitih pića u različitim gradovima. Ta su pića punjena u različitim zemljama", rekao je ministar i istaknuo kako je njegov savjet svima koji su žedni da piju vodu.

Treći pacijent još je u obradi i još nije jasno koji je uzrok, on je tek sumnjivi slučaj, kaže ministar te uvjerava da institucije rade sve što mogu.

Medijima se obratio i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak. 

On kaže da je HZJZ zaprimio uzorke na analizu. 

"Radi se o uzorcima istovjetnih pića na mjestu na kojem se to dogodilo", kaže Capak i dodaje kako se gleda kompletna zdravstvena ispravnost. Odbacuje mogućnost da se radi o teškim metalima.

"U ovom trenutku ne znamo o čemu se radi, ne možemo dati savjet koje piće konzumirati. Voda iz slavine sigurna je za piće", rekao je i dodao kako će dati sve od sebe da prve analize imaju u srijedu tijekom dana, prenosi dnevnik.hr.