FOTO  Bahaćenju koncesionara na plažama u Hrvatskoj stigao kraj?

Plaža Banje Dubrovnik

... neinformiranost građana pa su s plaža tjerali kupače koji nisu iznajmili ležaljku ili suncobran.

Također su mnogi od njih zauzeli većinu plaže svojim plastičnim rekvizitima, a građanima branili da ih pomiču i na njihova mjesta polože svoje ručnike, iako to nisu imali pravo.

Splitsko-dalmatinska županija u rujnu donosi stroža i jasnija pravila za dodjelu koncesija na plažama, a najavljena su i ukidanja nekih koncesija kod kojih su inspektori utvrdili kršenje ugovora.

Izmjene će regulirati dvije odluke, ona o osnivanju Stručnog tijela za ocjenu ponuda za koncesije na pomorskom dobru te donošenje Pravilnika o gospodarskom korištenju plaža na području županije.

Upravo je afera s koncesijom na plaži Zlatni rat na Braču Zlatka Ževrnju koštala fotelje, stoga je uvođenje reda na plaže za župana Blaženka Bobana pravi izazov.

Koncesionar ne smije ograničavati pristup javnom dobru

Prema prijedlogu novog Pravilnika, koncesionar nema pravo ograničiti pristup plaži kao javnom dobru, dok ležaljke i suncobrani ne smiju zauzimati više od 40 posto površine plaže te moraju biti složeni na jednom mjestu dok god gost plaže ne izrazi želju za korištenjem istih, osim u slučaju ako to nije moguće i kada Povjerenstvo za praćenje izvršavanja odluka i ugovora o koncesiji na pomorskom dobru odluči da je raspored praznih ležaljki po plaži opravdan.

Veće ovlasti komunalnim redarima

Koncesionari imaju 60 dana da izrade Plan korištenja područja u kojem će navesti čime se sve planiraju baviti u detalje te gdje će staviti ležaljke. Također će morati objasniti gdje planiraju prolaz za pješake. Komunalni redari imat će znatno veće ovlasti u provedbi, piše Večernji.

‘Podržavamo uvođenje reda u sustav davanja koncesija na plažama i jako smo zadovoljni što se županija ovog puta potrudila donijeti regulativu koja će svima dati jednake mogućnosti i obveze. Također smo predložili da se objavljuju rezultati inspekcija koji će pokazati tko redovito krši ugovor', rekla je Ivana Marković, SDP-ova gradonačelnica Supetra.