33-GODIŠNJAK Muškarac u Hrvatskoj preminuo nakon prve doze AstraZenece

Astra zeneca cjepivo
Ilustracija

Muškarac star 33 godine, koji je preminuo 17. ožujka, 12 dana nakon što je primio prvu dozu cjepiva protiv koronavirusa, proizvođača AstraZeneca, preminuo je od rijetke nuspojave cjepiva. Tu ocjenu, dali su jučer Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode te je tako ovaj tragičan slučaj, nakon gotovo devet mjeseci, dobio odgovor o uzroku smrti nesretnog muškarca.

"HALMED i HZJZ zaključili su ocjenu prijave sumnje na nuspojavu u 33-godišnje muške osobe koja je preminula 12 dana nakon cijepljenja cjepivom AstraZeneca. Stručna grupa HALMED-a i HZJZ-a ocjenom je zaključila da prijava ispunjava kriterije prema kojima se smatra sindromom tromboze s trombocitopenijom. Uzročno-posljedična povezanost između primjene cjepiva i nastalih reakcija te smrtnog ishoda ocijenjena je kao: vjerojatna", izvijestili su iz HALMED-a, prenosi Jutarnji list.

Muškarac je preminuo u vrijeme kada je cjepivo AstraZeneca bilo pod povećalom jer su se sporadično pojavljivali smrtni slučajevi nakon cijepljenja koji su bili povezani s trombozom i trombocitopenijom, odnosno problemima sa zgrušavanjem ili razrjeđivanjem krvi.

Naime, prema posljednjim informacijama EMA-e, do 14. listopada 2021. godine u europskoj bazi nuspojava zaprimljene su 624 prijave sumnji na sindrom tromboze s trombocitopenijom na oko 69 milijuna doza cjepiva Vaxzevria proizvođača AstraZeneca primijenjenih u EU/EGP-u do 29. listopada 2021. godine.

"U Hrvatskoj je do 6. prosinca 2021. godina primijenjeno 562.938 doza cjepiva AstraZenece, uz koje su zaprimljene ukupno 1584 prijave sumnji na nuspojave. Od do sada ocijenjenih prijava, većinu njih, odnosno 81%, prijava čine nuspojave koje nisu ozbiljne, obično su blage ili umjerene i prolaze u roku od nekoliko dana", govore u HALMED-u.

Iz Agencije naglašavaju da u Hrvatskoj do sada nisu zabilježeni drugi slučajevi ove nuspojave te do sada ni za jedan drugi prijavljeni smrtni ishod nije utvrđena povezanost s cijepljenjem.

S obzirom na to da je od smrti do konačne potvrde uzroka prošlo gotovo devet mjeseci iz HALMED-a su pojasnili zašto im je trebalo toliko vremena da uspostave poveznicu između cijepljenja i smrtnog ishoda.

"Prijava zaprimljena je u ožujku 2021. godine, nakon čega su provedene opsežne medicinske pretrage i analize u svrhu provođenja ocjene uzročno-posljedične povezanosti s primjenom cjepiva te je na traženje HALMED-a iz uključenih zdravstvenih ustanova prikupljena medicinska dokumentacija", navode i dodaju da u trenutku prijave, sindrom tromboze s trombocitopenijom vezan uz cijepljenje protiv bolesti covid-19 nije bio poznat. Tek naknadno, pojašnjavaju, su iz ocjene EMA-e proizašla saznanja o nuspojavi.

"U skladu s navedenim, provedene su dodatne pretrage i analize te su prikupljena ekspertna mišljenja stručnjaka iz Ministarstva zdravstva, Kliničkog bolničkog centra Zagreb i vanjskih stručnjaka HALMED-a na području hematologije",  pojašnjavaju.

Zaključno govore da s obzirom na specifičnost i netipičnost stanja opisanog u prijavi i medicinskoj dokumentaciji, nije bilo moguće potvrditi konačnu dijagnozu i završiti ocjenu. Zatraženo je i dodatno specijalističko mišljenje na području poremećaja zgrušavanja krvi od njemačkog Instituta za imunologiju i transfuzijsku medicinu pri Sveučilištu Greifswald.

Nakon svega, ustanovljeno je da je muškarac umro od cjepiva. Ipak, važno je napomenuti da je, s jučerašnjim danom, barem prvu dozu cjepiva primilo više od 2,2 milijuna osoba, te da je smrtni ishod iznimno rijetka nuspojava. Valja naglasiti i da je do danas od covid infekcije preminulo čak 11.329 osoba, od kojih 60 samo u protekla 24 sata. Stoga je struka složna, unatoč tragičnom događaju, da je cjepivo nužno za okončanje epidemije.

"Iako, nažalost, svi lijekovi i cjepiva imaju rizik za razvoj nuspojava, koje u iznimno rijetkim situacijama mogu dovesti do najtežeg ishoda, cjepiva su i dalje najbolja zaštita od bolesti covid-19, koja je dosad odnijela više od pet milijuna života i od koje je samo u Hrvatskoj preminulo više od 11.000 osoba", zaključuju iz HALMED-a.