21-GODIŠNJA HRVATICA VARALA PO AUSTRIJI Trebalo joj 16 tisuća eura za putovnicu, djeca na operaciju, sahraniti majku...

Prosjačenje

Kriminalisti salzburške policije od kraja studenoga 2022. istražuju prevaranticu zbog sumnje na tešku prijevaru. Naime, optužena žena se teško sumnjiči da je prevarila tri umirovljenika za ukupno oko 115.000 eura. Kako doznaje sn.at, radi se o 21-godišnjoj Hrvatici.

Hrvatica je imala uhodanu prijevaru. Sve bi počelo ispred jedne crkve u Salzburgu gdje bi žena obično razgovarala s budućim žrtvama te bi obično pričala kako se trenutno nalazi u nekoliko “hitnih situacija”. Između ostalog, prevarantica je u jednom navratu čak rekla da joj treba novac za hrvatsku putovnicu koja će ju stajati 16.000 eura, da joj djeca trebaju hitno na operaciju i da joj je majka umrla, te da su troškovi pogreba su tako visoki. U ovom slučaju žena je jako zlorabila dobronamjernost žrtava kako bi im na prijevaru uzela novac, piše Kroativ.

U prvom slučaju koji se odnosi na prevarenog 70-godišnjaka iz Salzburga, prevarantica se nekoliko puta pojavila na njegovom kućnom pragu u Aigenu i u više navrata je govorila o novim hitnim situacijama kako bi ga namamila čovjeka da joj pomogne. To joj je i uspjelo. Optužena je čak i u banku odlazila s prevarenim 70-godišnjakinjom, a sama se vješto držala na određenom “sigurnom razmaku” kako je ne bi uhvatila neka kamera. Ukupno je žrtva prevarantici dala oko 50.000 eura.

Druga žrtva bio je 94-godišnjak iz Salzburga

U slučaju 94-godišnjaka iz Salzburga, nepoznata prevarantica tvrdila je da traži posao, nakon čega joj je umirovljenik ponudio posao čistačice u njegovoj kući. Dogovorili su isplatu ukupno 15.000 eura za cijelo razdoblje do 2024. godine. No žena je brzo simulirala da u obitelji ima brojne izvanredne situacije, a stariji gospodin je optuženoj odmah dao 15.000 eura u gotovini. Nakon toga je žena otišla s posla i jednostavno prekinula svaki kontakt s čovjekom.

S trećom žrtvom, 81-godišnjom ženom iz Salzburga, počiniteljica se također vješto “naigrala”. Na njena vrata došla je isprva s djetetom, a nakon što je stekla ženino povjerenje odglumila je da je u hitnoj situaciji i da joj hitno treba novac kako bi mogla otputovati u Hrvatsku. Pored toga govorila je i da je imala smrtni slučaj(eve) u obitelji te kako mora platiti za neke hitne medicinske slučajeve od njenih bližnjih. Od žrtve je u nekoliko navrata ukupno izmamila oko 50.000 eura.

Tijekom istrage kriminalisti su utvrdili da je sličan slučaj zabilježen i u Mondseeu 2019. godine. Jedna od oštećenih je u lipnju prepoznala osumnjičenu ženu, a krajem lipnja 2023. godine uslijedila je kućna pretraga na njenoj kućnoj adresi u gradu Salzburgu.

Počiniteljica je u to vrijeme bila na odmoru u Grčkoj, a policijski su je službenici 7. srpnja uhitili na povratku u Salzburg, ispitali ju i odveli u zatvor u Salzburgu. Optužbe nije priznala. Vrijedi presumpcija nevinosti.

Mladu Hrvaticu vjerojatno očekuje i sudski proces za tešku trgovačku prijevaru. U konkretnom slučaju za ovo je djelo je predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.