FOTO  18.11.1991-18.11.2009 ZAPAMTITE VUKOVAR!

Avetinjski prizori nižu se do beskraja

Nema razloga za čekanje s evakuacijom, jer su u Vukovaru ostali samo civili po sklonistima.

Za Kroniku dana javlja Siniša Glavašević.

Maratonski pregovori, koji su počeli još jučer i imali svoje uspone i padove, na radost petnaest tisuća preživjelih odraslih osoba i dvije tisuće djece, polako ulaze u svoju završnicu.

Europska mirovna misija nije ušla u grad, iako se to očekivalo, ali sudeci po posljednjim telefonskim razgovorima s gospodinom Budišom, Granićem i Tusom postoje realne mogućnosti da evakuacija uz prisustvo mirovnjaka počne već sutra.

No, ne treba zaboraviti i na ranije pokušaje realizacije nekih dogovora, koji su nužno bili kompliciraniji. Svi stoga sa strepnjom očekuju daljnji razvoj događaja i nadaju se da ce uskoro vidjeti konvoj.

Slika Vukovara u 22. satu 87. dana ostat će svjedocima ovog vremena zauvijek u sjećanju.
Avetinjski prizori nižu se do beskraja, miris paljevine.

Pod nogama se osjećaju ostaci trupovlja, građevinskog materijala, stakla, ruševine i jeziva tišina.

Istovremeno, liječnici u vukovarskoj bolnici bore se s mnogim nedaćama. Od velikog broja ranjenika, od kojih je tri stotine težih i oko četiristo nešto pokretnijih, mnogih civila, koji su ovdje našli utočište, do strašnih rana kakve su snašle pet i pol mjesečnu bebu, koju je danas u poslijepodnevnim satima operirao doktor Tomislav Vlahović. Od ostataka granate tom djetetu je veoma stradalo bedro i natkoljenica. Slično se dogodilo i četiri i pol godišnjoj djevojčici, kojoj je granata smrskala rame.

Još nedavno smo javljali o stradanju jedne buduće majke i njena nerođena djeteta. Breme takvih slučajeva civilizacija nije u stanju podnijeti. Plinska gangrena, svi se ovdje nadaju, neće više nikad carevati medicinom.

A ovoga trenutka dobivam i podatke o završenim pregovorima. Konvoj kreće sutra u 10,00 sati, imat ce kapacitet 600 pacijenata. Ići će relacijom: Vukovarska bolnica, Priljevo, Luzac, Bogdanovci, Marinci, Zidine, Nuštar.

U civilnim skloništima naselja Borovo sutra će također biti uspostavljen kontakt, gdje ima negdje oko dvije stotine ranjenika i također ce biti priključeni evakuaciji stanovništva u sljedećim danima.
Nadamo se da je mukama po Vukovaru kraj.


Siniša Glavašević - 18. studenoga 1991 Vukovar



Svi se sjećamo boli, straha, nevjerice, apatičnosti, panike, kočenja duše i tijela, tog kobnog dana 18. studenog 1991 godine, Vukovar je pao u u ruke srbo-četnickih krvnika!

Vrijeme je toga dana stalo, svijet je ostao njem, zapanjen prizorom koji su mu priredili agresori nakon tri mjeseca opsade grada i okolice, neprestanog granatiranja i razaranja!

Strijeljanja, mučka ubijanja, pokolji, masovne grobnice, masovne deportacije u koncentracijske logore, sve pred očima svjetskih promatrača!

Grad se branio nadljudskom silom, slomio se pod kišom granata, al mu je duh uvijek ostao onakav kakav se i branio tri paklena mjeseca, HEROJSKI!

Grad heroj koji je dao svoje sinove i kćeri heroje, koji je preko noći stvarao heroje i danas stoji na braniku domovine, i danas je zavijen u crno, od tuge i boli za svojim herojima, ali ponosan kao i tada!

Malo je riječi koje mogu opisati osjećaje kad se bliži godišnjica, malo je suza koje mogu opisati bol!

Svim braniteljima vječna Hvala i Slava! Svima onima koji su dali živote za slobodu domovine, za slobodu svih nas, za moju slobodu, neka je laka HRVATSKA gruda! Počivali u miru u kristovu naručju!



Hvala Vam!