Hrvati sa svojim putovnicama bez vize mogu posjetiti 129 država svijeta, bh građani 91. a Srbi 104

putovnica, zemlje, putovanja, putovnice, putovnica, dvojno državljanstvo, putovnica, Mostar, krađa navika, putovnica, njemačka putovnica,  hrvatska putovnica, Vlada RH, putovnice, tehnologija, putovanje bez putovnice, viza za putovanje u SAD,, izdavanje viza,  hrvatska putovnica
Privilegija putovanja na globalnom planu, ogleda se u broju zemalja koje možete posjetiti, a da prethodno ne morate dobiti vizu.

Tako je građanima Finske, Švedske i Velike Britanije dobrodošlica iskazana u 173 zemlje svijeta, s putovnicama koji važe za najbolje na svijetu.

Građani Singapura također uživaju ugled jednih od najprivilegiranijih građana svijeta. Oni sa svojom putovnicom mogu, od 219 zemalja obuhvaćenih posljednjim istraživanjem viznih ograničenja, bez vize otputovati u 167 zemalja.

Nekad su se građani zajedničke države, Jugoslavije, hvalili jednim od najboljih putovnica na svijetu - 'crvenim pasošem', s kojim su navodno mogli otputovati u skoro svaku državu na svijetu.

Današnja slika je posve različita, tako da je Bosna i Hercegovina na 44. mjestu, susjedna Hrvatska na 26. i Srbija na 37. mjestu. Bosanci i Hercegovci sa svojom putovnicom, bez viznih ograničenja, mogu posjetiti 91 zemlju, Hrvati 129, a Srbi 104.

Poslije Bosanaca i Hercegovaca, nalaze se Albanci na 45. mjestu. Oni mogu posjetiti 88 zemalja širom svijeta.

Zemlje koje najgore kotiraju, prema posljednjem istraživanju viznih ograničenja, su Pakistan, Somalija, Afganistan i Irak.

abcportal.info