HIT MEĐU UMIROVLJENICIMA Kuk ugrade u Hrvatskoj, a na rehabilitaciju dolaze u BiH

Banja Luka
Facebook

Dok se u Hrvatskoj zadnjih 30 godina isključivo mašta o zdravstvenom turizmu, Hrvati u međuvremenu po rehabilitacijske usluge masovno odlaze u BiH - piše Dora Koretić za Jutarnji list.

I to u Banju Vrućicu, najveći zdravstveno – turistički centar u Republici Srpskoj, na samo tri sata udaljenosti od Zagreba gdje je usluge moguće dobiti po doista nevjerojatnim cijenama.

Recimo, desetodnevno liječenje košta 375 eura, a u to su uključeni prijevoz autobusom, hotel s punim pansionom, specijalistički pregledi liječnika, do tri fizikalne procedure dnevno, jednodnevni izlet po dogovoru, zabava uz živu glazbu...

Ne čudi stoga kako pojedine domaće turističke agencije godinama organiziraju aranžmane za lječilište u općini Teslić, ali i da u Banja Vrućicu organizirano odlaze i zagrebački invalidi rada te da su takvi "izleti" prilično popularni.

Prema službenim podacima, od ukupno 240 tisuća noćenja koja su godišnje ostvarena u Banjoj Vrućici, njih 88 tisuća napravili su hrvatski posjetitelji kojima su zdravstveno – rehabilitacijske usluge tamo znatno povoljnije nego doma.

"Bili i opet idemo. Svaka kuna vraćena dobivenom uslugom", piše jedan korisnik društvenih mreža.

"Ja dolazim već 5 godina mogu reci sve pohvale. Pozdrav kompletnom osoblju", piše druga.

"Bila u rujnu i bilo predivno, idem opet na proljeće", objavila je treća.

Ima i onih koji se na društvenim mrežama raspituju o tome kako su Hrvati dočekani u Republici Srpskoj, no sudeći po službenoj statistici, banje su itekako popularne među domaćom publikom, a znaju se tamo zaputiti i kakvi sportaši, na pripreme.

Aranžmani u Banjoj Vrućici posebno su popularni otkako je lječilište proteklih godina prošlo renovaciju u sklopu koje su obnovljena četiri hotela - "Kardial", "Posavina", "Hercegovina" i "Srbija".

Riječ je inače o najvećem zdravstveno-turističkom centru u BiH u sklopu kojeg ima oko tisuću ležajeva i koji je kroz godine, iako prvotno najpoznatiji po zdravstvenom programu, razvio i mnoge druge usluge kao što su sportsko-rekreativne ili wellness usluge.

Kad je u pitanju zdravstveni program, Banja Vrućica je najpoznatija po rehabilitaciji kardiovaskularnih bolesnika, i to uglavnom zahvaljujući specifičnim karakteristikama termomineralne vode na kojoj je banja nastala. No, pružaju i brojne druge usluge poput rehabilitacije nakon intervencija na srcu, fraktura, ugradnje umjetnoga kuka ili koljena, operacije kralješnice, reumatskih oboljenja ili pak nakon moždanog udara…

Četiri hotela povezana su podzemnim prolazima, cijeli centar prostire se na 4 tisuće četvornih metara, a imaju i sedam kilometara staza namijenjenih biciklizmu i šetnjama.

U Banja Vrućicu tako odlaze i hrvatski umirovljenici, a oni šibenski okupljeni u jednoj udruzi destinaciju su otkrili još prije desetak godina prozvavši je teslićkim "Marigold hotelima za hrvatske penziće", piše šibenski portal Tris.

U kompleksu u Banja Vrućici zaposleno je oko 300 djelatnika od čega u klinici radi osam liječnika, 30 fizioterapeuta, 20 medicinskih tehničara.

Domaći novinari koji su prije dvije godine posjetili Banju Vrućicu bili su zapanjeni razinom usluge, posebno visokim standardom opreme i činjenicom da se tamo za zapravo malen novac mogu obaviti brojne usluge na koje se u Hrvatskoj iznimno dugo čeka. Terme tako imaju dijagnostičko kardiovaskularni centar i barokomoru, ali i mnoge dodatne usluge uz pomoć kojih pacijenti mogu ugodno provoditi slobodno vrijeme - piše Jutarnji list.