Zapadna Hercegovina muku muči s pitkom vodom

voda, Čapljina, voda, uvoz, voda, dijeta, voda, mršavljenje, voda, zdravlje, lijek, Ljubuški, voda, piće, Ljubuški, voda, piće, voda, piće, najzdravije piće, voda za piće, Hercegovina, voda, česma, voda, vodovod, Općina Tomislavgrad, voda, piće, voda, Livno, piće, život, voda
Ne preporuča se piti vodu u gotovo niti jednom zapadnohercegovačkom gradu.

Obilna kiša koja posljednjih dana neprestano pada stvorila je brojne probleme s pitkom vodom na području Hercegovine. Posebno alarmantna situacija je na području Zapadnohercegovačke županije, gdje javna komunalna poduzeća u Širokom Brijegu, Grudama i Ljubuškom pozivaju svoje građana da obvezno prokuhaju vodu prije upotrebe.

Iz Javnog poduzeća Vodovod i kanalizacija d.o.o. Široki Brijeg su obavijestili građane Širokog Brijega kako se voda na pojedinim područjima grada ne smije upotrebljavati za piće, kuhanje i za osobnu higijenu bez prethodnog prokuhavanja.

Kako su istaknuli iz spomenutog poduzeća, voda je zdravstveno ispravna, ali je na nekim područjima mutna i neugodnog mirisa, pa iz tog razloga pozivaju na oprez s ciljem izbjegavanja eventualnih zdravstvenih problema kod svojih sugrađana.

I iz Javnog poduzeća Komunalno d.o.o. Grude obavještavaju korisnike javnog vodovoda da zbog učestalih padalina i zamućenja ne koriste vodu za piće bez prethodnog prokuhavanja. Po njihovim prvim nalazima voda je zdravstveno ispravna, ali je ipak važno preventivno djelovati dok ne prestane kiša.

Nimalo drukčija situacija nije ni na području općine Ljubuški. Tamošnje Javno poduzeće Parkovi d.o.o. radi mjera sigurnosti preporuča vodu za piće prokuhavati do prolaska vala mutnoće na vrelu rijeke Vrioštice, odnosno vodo-zahvatu ljubuškog vodovoda.

Mjere opreza i sigurnosti jedino nisu na snazi u općini Posušje. Iz Javnog poduzeća Vodovod d.o.o Posušje su poručili kako je voda na području njihove općine zdravstveno ispravna i kako je nije potrebno prethodno prokuhavati.

Dnevnik.ba