Tomislavgrad: Krivolovci ubili pet divokoza i divojarca

U kolovozu ove godine u lovištu Vran, kojim gospodari Šumarija Tomislavgrad, u jednom danu, za vrijeme stroge zabrane lova, ubijeno je pet divokoza i jedan divojarac

Postoje, za sada nepotvrđene, indicije da su isti počinitelji ustrijelili jednog odraslog medvjeda u našem lovištu na lokaciji Modruša, navode iz Šumarije Tomislavgrad. O svim ovim informacijama, kao i mogućim počiniteljima, djelatnicima MUP-a HBŽ-a svoj iskaz dao je Petar Buljan, djelatnik Šumarije Tomislavgrad. Svakako je važno napomenuti kako su djelatnici Šumarije posljednjih 15 godina učinili velike napore kako bi se ovaj matični fond divokoza obnovio jer u ratno i poslijeratno vrijeme gotovo bio izlovljen. O značaju i važnosti ove plemenite životinje, koja živi na visokim nadmorskim visinama gdje preživljava u ekstremnim uvjetima, poglavito zimi kada se temperature spuštaju i do -30 stupnjeva, govori činjenica da je ovo lovište divokoza bivši federalni ministar poljoprivrede Damir Ljubić proglasio zaštićeno-uzgojnim područjem.

"Šokantne slike ubijenih životinja rastužuju svaku normalnu osobu, poglavito stoga što su one, najčešće zimi kad se mogu bolje vidjeti, postale jedan od simbola našeg lovišta, naše Šumarije, naše općine, na što smo bili posebno ponosni. Želimo senzibilizirati javnost te je potaknuti na pozitivan odnos prema svim životinjama, još više prema ovim ugroženim vrstama koje, po svojoj ljepoti i posebnosti, predstavljaju naše zajedničko bogatstvo i kao takve ih imamo obvezu zajedno štititi i čuvati", navode iz Šumarije.

"Pozivamo svakoga tko ima bilo kakvu informaciju o gore počinjenom nedjelu, kao i informacije o drugim oblicima i načinima krivolova u našem lovištu, da se jave u Šumariju Tomislavgrad ili osobno Petru Buljanu", kaže se u priopćenju koje potpisuje Petar Buljan.


15.12.2016 u 09:05