Štrajk upozorenja u hercegovačkim srednjim školama, prosvjetari traže veće plaće

strajk

Štrajk će se nastaviti i u drugoj smjeni, također tijekom prvog sata. Koordinacija sindikata srednjih škola HNŽ doniijela je odluku da stupi u štrajk upozorenja.

Njihovi zahtjevi prema vlastima ove županije su povećanje plaća za 15 posto, isplata sredstava po osnovu tužbi, koja su dogovorena nagodbama te potpisivanje okvirnog sporazuma o zbrinjavanju tehnološkog viška tako da on bude u primjeni od naredne školske godine.

Traže i da se ukine nekorektna praksa primanja radnika na određeno, do 30. lipnja, kao i vraćanje isplate porodiljskog dopusta na 100 posto s sadašnjih 80 posto.

Svi njihovi zahtjevi prošli su ankete članstva i dobili punu podršku, a iz Koordinacije ističu da će, ukoliko dijalog izostane, biti primorani na održavanje protesta ali i generalnog štrajka te da će samim tim biti upitan i sami početak naredne školske godine.

Za srijedu je također najavljen i štrajk upozorenja u osnovnim školama na području HNŽ.

Učitelji i nastavnici traže novi Kolektivni ugovor, usklađivanje koeficijenta plaća s kolegama u srednjim školama, donošenje pravilnika, pedagoških standarda...