NASTAVNICI SUTRA NA ULICAMA Prosvjedna šetnja prosvjetara u 12 i 30

Prosvjetna šetnja prosvjetara HNŽ

Prosvjetni djelatnici svih srednjih škola na prostoru Hercegovačko-neretvanske županije najavili su za sutra dvosatni štrajk upozorenja. Traže isplatu jednokratne pomoći po odluci Vlade Federacije BiH, povećanje plaće, isplatu po tužbama, raspisivanje natječaja na neodređeno, mogućnost napredovanja u struci, povoljnije umirovljenje...

Sva četiri sindikata obrazovanja priključit će se štrajku, kao i prosvjednoj šetnji koja je najavljena s početkom u 12 i 30 sati, s pravcem kretanja Kantarevac, Liska ulica, Rondo i krajnjom točkom - zgrada Vlade.

Osim toga, štrajk upozorenja značit će i to da će rad u svim srednjim školama koje izvode nastavu na hrvatskom jeziku biti zaustavljen u trajanju od dva zadnja školska sata u prvoj smjeni i dva prva školska sata u drugoj smjeni, za čije vrijeme će se i održati spomenuti prosvjed i šetnja.

štrajk, štrajk prosvjetara, jednosatni štrajk upozorenja, Mostar štrajk, učenici, škole, Vlada FBiH, pandemija, koronavirus, Republika Srpska, Srednjobosanska županija, epidemija, škola, djeca

„Vlada HNŽ usvojila je proračun za 2024. godinu koji nije predvidio nikakvu novčanu naknadu za prosvjetne djelatnike, a zatim ga je uputila i u Skupštinu, a da pri tome nisu obavijestili Sindikat srednjih škola HNŽ, kako su ranije obećali. Na našem zadnjem obraćanju pred Skupštinom HNŽ, čelnici su nam rekli da će oni organizirati sastanak čelništva same Skupštine, premijerke i ministra financija, prije nego se bude govorilo o proračunu. Međutim, to obećanje su izigrali i nisu ga ispunili jer mi nismo obaviješteni, a kamoli pozvani“, rekao je Josip Milić, predsjednik Sindikata srednjih škola HNŽ, za Hercegovina.info.

Očekuju preko 1.500 prosvjednika

Kako nam je kazao, ovaj prosvjed okupit će itekako mnogo nezadovoljnih djelatnika, a sindikalni čelnici očekuju preko 1.500 sudionika.

„Želim naglasiti i da nam dolazi potpora kolega iz Sarajeva, Bihaća, Zenice, Goražda i Tuzle, na što smo posebno ponosni i zahvalni. Ipak, ovdje kod nas vrši se veliki pritisak od strane gospodina ministra preko svojih pojedinih ravnatelja, tako da neki od njih govore da je štrajk nezakonit, da nemamo pravo na njega i tako dalje. Ovim putem, poručujem svim članovima sindikata i onima koji to nisu, a rade u školama, da niko nikome ne može zabraniti prosvjedovati i štrajkati, jer to je kršenje temeljnih elementarnih ljudskih prava koja su propisana svjetskim i europskim poveljama. Ljudsko pravo je, dakle, pobuniti se i prosvjedovati“, istaknuo je Milić.

Mogućnost stupanja u generalni štrajk  

Priliku je iskoristio i da još jednom pozove sve članove sindikata, ali i one koji to nisu, da im se pridruže sutra u 12 i 30 sati te da zajedno poruče „dosta ovom teroru“.

sindikat, štrajk, sindikat, štrajk, prosvjeta, radio herceg bosna, štrajk, štrajk prosvjetara, ŽZH, škola, štrajk, škole, Dječji vrtići, štrajk, sindikat, prosvjedi sindikata, potpora, štrajk, ŽZH

„Ovo nema nikakvog smisla, način rješavanja problema ne može biti zabrana nego razgovor i samim tim da se na jedan kulturan i civilizacijski način nađe rješenje koje je zadovoljavajuće za sve strane. Ovo je primitivizam i bezobrazluk. Mi smo vršili anketiranje naših članova za sve ove događaje i mogu reći da je među nama bilo i onih koji su tražili da se odmah poduzmu neke radikalnije mjere, točnije generalni štrajk, ali evo, nakon ovog sutrašnjeg prosvjeda odlučili smo ponovo razmisliti 'hladne glave', kada će naše članstvo donijeti odluku o službenom generalnom štrajku u budućnosti“, kazao je Milić.

Sretni nastavnici stvaraju sretne ljude

Koliko biste sretni bili da dobijete posao o kojem sanjate? Kako biste se osjećali kad bi vam rekli da nikad nećete biti sigurni u to da ćete na njemu ostati? Kako biste se osjećali da 10 godina radite samo 10 mjeseci u godini? Da dva mjeseca ne primate plaću? Nemate doprinose i strijepite svaki kolovoz hoćete li imati posao od rujna? Dobro došli u svijet nastavnika! Ovo je početak iskrene ispovijesti jedne od nastavnica koja je stigla na adresu naše redakcije.

Kako kaže, posao nastavnika je poziv, plemenito zvanje koje zahtijeva vještine i znanja koju ima mali broj izabranih ljudi, a sigurna je da svi pamte svoje učitelje i nastavnike, zbog kojih se dobrim dijelom danas nalaze na mjestima na kojima jesu.

Nastavnik i učenik/ škola

"U jednom radnom danu morate napraviti mnoštvo odluka, stojite u fokusu pred 20 tinejdžera koji ponekad znaju u svojoj dječjoj nevinosti biti toliko okrutni da vas dovedu do suza, a onda opet toliko nježni i pažljivi da vas opet rasplaču ali ovaj put od sreće. Kako objasniti toj djeci koja vam ponekad znače više od života da "mrzite" svoj posao!? Ne njih, ne gradivo, ne vrijeme provedeno s njima, nego sve ono drugo, što bi trebalo biti nevažno", napisala je ona u svom obraćanju.

Kako kaže, problemi nastaju onda kada se "uhvatite" da nakon 10 godina rada imate četiri godine radnog staža, kad vam banka ne da kredit jer nemate ugovor, kada vam plaća nije dovoljno velika ni da iznajmite stan kad ga već ne možete kupiti, a onda i kad štedite deset mjeseci da biste otišli na ljetovanje, a onda shvatite da vam ušteđevina nije dovoljno ni da preživite ta dva mjeseca. Sve ovo su problemi s kojima se tijekom cijelog radnog stoljeća susreću nastavnici.

Kada vas nazovu zadnji petak prije početka nastave i kažu vam da ne trebate doći u ponedjeljak na posao ili kad vam je termin za porod 10. travnja, pa radite do 9. travnja i onda se vratite na posao 1. svibnja jer vam ističe ugovor i ako se ne vratite nećete više nikad dobiti to radno mjesto. Kad rodite dijete i želite biti s njim barem pola godine, ali ne možete jer niste na vrijeme razmišljali o tome da vam se dijete ne smije roditi na ljeto, jer morate 1. rujna početi raditi“, navela je ona.

Navela je primjer da su neki od njenih odličnih kolega, koji su bili divni primjeri i još bolji pedagozi, otišli na druga radna mjesta, tamo gdje su ih cijenili i tamo od čega su mogli živjeti.

„Ako se nađete ovih dana da komentirate zašto 'oni' prosvjetni djelatnici opet prosvjeduju, kad imaju tako divan posao, sjetite se da mi volimo naš posao i da je ljubav prema djeci i poslu jedina stvar koja većinu nas drži tu, ali od ljubavi se ne živi. Sretni nastavnici stvaraju sretne ljude, a sretni ljudi čine sretno društvo“, zaključila je ova nastavnica.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.