FOTO  Široki Brijeg: Otvoren 20. Mediteran Film Festival

Široki Brijeg, Mediteran Film Festival

Projekcijom filma „Radio Ganga“, redatelja Zdenka Jurilja, započeo je jubilarni 20. Mediteran Film Festival.

Prije samog početka filma, publici su se obratili Sean Hantak iz Veleposlanstva SAD-a u BiH, direktor MFF-a Tomislav Topić, Vera Robić Škarica, Tomislav Ruk ispred HT Eroneta kao generalnog sponzora festivala, producent festivala Robert Bubalo i ministrica kulture Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek. Festival je proglasio otvorenim širokobriješki gradonačelnik, Miro Kraljević.

 „Ja sam '99 godine pokucao na vrata Hrvatskog filmskog saveza i rekao sam da smo mi renovirali dvoranu u Širokom Brijegu i da želimo imati neki događaj vezano uz filmove. Tada mi je vrata otvorila Vera Robić Škarica. Ova žena je zaslužna da ovaj festival postoji., rekao je Tomislav Topić“, direktor i jedan od pokretača Mediteran Film Festivala, Tomislav Topić.

Nekadašnja tajnica Hrvatskog filmskog saveza, Vera Robić Škarica istaknula je kako od prošlosti pamti samo ono najljepše, a jedan od lijepih događaja i stvari u životu je Široki Brijeg, Širokobriježani i ovaj festival.

Producent festivala, Robert Bubalo pozvao je da se podržava ovaj festival na mnoge načine.

„Nisu financije bit svega, nekad je lagana podrška, nekad je dolazak na projekcije, nekad je telefonski poziv smirivanja, nekad suze…“, izjavio je Bubalo.

Također, prisutnima se obratio i Zdenko Jurilj, redatelj filma „Radio ganga“. 'Radio ganga' je priča o Tomi voditelju na radijskoj postaji u Grudama koji snima i arhivira gange jer je svjestan da ta tradicijska glazba izumire. Stoga želi da se ganga stavi na listu nematerijalnih dobara UNESCO-a i odlučuje povesti gangašku skupinu u Pariz pred sjedište te organizacije kako bi im zapjevali. Film je nastao u produkciji širokobriješke kuće Kadar.

Mediteran Film Festival jedan je od najznačajnijih filmskih događaja u BiH i regiji. Ovo dvadeseto izdanje festivala bit će održano od 21. do 24. kolovoza u Širokom Brijegu. U službenom programu ovogodišnjeg festivala bit će prikazano dvadeset dokumentarnih filmova, deset u konkurenciji dugometražnog te deset u konkurenciji kratkometražnog dokumentarca. Selektor festivala je Zdravko Mustać.

Raspored projekcija i sve druge informacije vezane za festival mogu se pronaći na službenoj internetskoj i facebook stranici Mediteran Film Festivala.

 

-Marija Jelić/HERCEGOVINA.info