Široki Brijeg: Održana konferencija za novinare povodom Dana općine Široki Brijeg

Miro Kraljević, Široki Brijeg

„Postojeći način raspodjele javnih prihoda je nepravedan i naša općina kao i mnoge druge općine su u tom pogledu zakinute. Ukupni promet koji su ostvarili naši gospodarstvenici u protekloj godini iznosi cca 1,2 milijarde konvertibilnih maraka. Ukupni javni prihodi na području Širokog Brijega već nekoliko godina iznose preko 120 milijuna konvertibilnih maraka godišnje. U općinski proračun se u protekloj godini ukupno s PDV-om vratilo 6.700.000 konvertibilnih maraka. To jasno govori o ukupnim gospodarskim aktivnostima na području naše općine. Prva polovica ove godine, kao i cijela 2010. godina je u najvećoj mjeri bila obilježena smanjenjem javnih prihoda i nedostatnim proračunskim sredstvima za značajnija ulaganja u kapitalne projekte. Ipak, za realizaciju je pripremljen projekt izgradnje kanalizacijskih kolektora koji će se izvoditi u ovoj godini. U završnoj fazi pripreme je i projekt rekonstrukcije i proširenja sustava za navodnjavanje, a realizirano je više manjih infrastrukturnih projekata. Očekujemo i nastavak aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje pročistača otpadnih voda i glavnih kanalizacijskih kolektora što su višemilijunski kapitalni projekti, a koji su pripremljeni i ubrzo će se krenuti s radovima. I u protekloj godini nisu izostali rezultati u športu i kulturi, a koji su na najbolji način predstavili i promovirali naš grad", rekao je između ostalog načelnik Kraljević.

„Realno je očekivati da za završetak gradnje škole na Lisama novce osiguraju županija i Federacija po milijun konvertibilnih maraka što bi bilo dovoljno za završetak objekta", rekao je načelnik Kraljević odgovarajući na pitanje novinara FENE Marka Čuljka. Na pitanje novinarke Večernjeg lista Ane Buntić-Ćavar o gospodarskoj zoni Trn načelnik Kraljević je odgovorio da se još čeka Odluka Vlade ŽZH kako bi Općina mogla raspolagati gospodarskom zonom.

O programu obilježavanja Dana općine i proslave blagdana Velike Gospe govorio je Drago Martinović savjetnik načelnika za odnose s javnošću istaknuvši: „Središnji događaj obilježavanja Dana općine i blagdana Velike Gospe je svečana sjednica Općinskog vijeća koja će se održati u petak 12. kolovoza i na kojoj će premijerno biti prikazan dokumentarni film Široki Brijeg. Pripremili smo i kulturno-zabavni program tako da u ovih nekoliko dana prije, kao i na sam Dan općine i blagdan Velike Gospe moći ćemo uživati u gangi, bećarcu, tamburašima, ali i taktovima zabavne odnosno pop-rock glazbe naših mladih glazbenika. I ove godine Svečana sjednica Općinskog vijeća moći će se pratiti putem interneta (www.sirokibrijeg.ba i www.hercegovinalive.com) i putem valova Radio postaje Široki Brijeg i Radija Herceg Bosna".