Protekloga vikenda organiziran je ispit za planinarske vodiče standarda A

22.12.2014
1/5

Protekli vikend Komisija za planinarske vodiče Planinarskog Saveza Herceg-Bosne Organizirala je u Parku prirode Blidinje polaganje ispita za planinarske vodiče standarda A (vođenje u ...

... ljetnim uvjetima).

Ovime je završena obuka za vodiče standarda A koja je započeta proljetos tečajem na istoj lokaciji. Tečaj je također organizirala Komisija za vodiče PS Herceg Bosne a predavači su bili  licencirani instruktori iz Hrvatske. 

Uvjet za pristupanje ispitu osim uspješno završenog tečaja za vodiče, koji je osim predavanja uključivao i praktične vježbe, bio je i ispunjavanje kvote od najmanje deset planinarskih izleta u kojima je kandidat za ispit bio glavni ili pomoćni vodič ispred svog matičnog planinarskog društva.

Polaznici tečaja bili su planinari iz Jablanice, Posušja, Konjica, Mostara i Sarajeva.
Ispit se sastojao od pisanog, usmenog i praktičnog dijela, a pokrivao je tematske cjeline koje su obrađivale sljedeća područja: povijest planinarstva, orijentaciju i topografiju, prvu pomoć, čvorologiju, poznavanje planina, ulogu vodiča u radu s grupom i psihologiju grupe, opasnosti u planini, meteorologiju i dr.

Diplomu i vodičku značku za planinarskog vodiča standarda A steklo je 20 polaznika koji će daljnje usavršavanje i pripreme za eventualno polaganje više vodičke kategorije nastaviti u svojim društvima i vodičkim stanicama.

Ovo je samo jedan u nizu aktivnosti Planinarskog saveza HB koji je prepoznao značaj vodičke službe u vremenu kada planinarenje i planinarski turizam zauzima sve veći značaj u BiH te svojim aktivnostima pridonosi promociji prirodnih ljepota BiH i sigurnosti njenih posjetitelja.

Vjerujemo da će naši prvi licencirani vodiči profesionalno i savjesno obavljati svoj posao, na zadovoljstvo svih planinara i ljubitelja prirode i da će svojim radom podići kvalitetu planinarenja u BiH te da će mnogima koji žele u planine biti oslonac i podrška na tom putu.

Tagovi: HGSS HGSS Mostar
loading...