GSS HBŽ Policajci, vatrogasci, civilna zaštita i gorske službe spašavanja u velikoj simulaciji potrage za nestalima

gss hbž
GSS HBŽ

Dvodnevna (12. 4. i 13. 4. 2024.) potražna vježba održana je u domaćinstvu GSS stanice Hercegbosanske županije na širem području grada Livna. Vježba je koncipirana i realizirana po standardima suvremenih taktika traganja, s ciljem unapređenja procedura i kvalitete prilikom traganja za izgubljenim i nestalim osobama, koristeći ljudske resurse (GSS, vatrogasci, policija…) i dronove s termovizijskim kamerama.

Na vježbi su sudjelovali pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova HBŽ iz svih policijskih postaja županije (Tomislavgrad, Kupres, Livno, Glamoč, Bosansko Grahovo i Drvar), pripadnici specijalne policije, članovi DVD sv. Ana Lištani, predstavnici Službe za civilnu zaštitu i vatrogastvo Grada Livna i Uprave civilne zaštite HBŽ, te kolege iz stanice HGSS Posušje.

gss hbž

U sklopu vježbe, a prema simuliranom scenariju, tragalo se za većim brojem stranih državljana koji su se uslijed nevremena razdvojili i izgubili.

Poslijepodnevni i večernji sati petka iskorišteni su za traganje za izgubljenim osobama uz pomoć dronova s termovizijskim kamerama. Pretražene su različite vrste terena (gusto i rijetko nisko raslinje, otvoreni prostor, crnogorična i bjelogorična šuma) te isprobane mogućnosti uočavanja nestalih i izgubljenih osoba po dnevnoj svjetlosti i po noći. Nakon završene pretrage terena odrađena je analiza kvalitete letova i traganja kao i predavanje o korištenju dronova u potragama za izgubljenim i nestalim osobama.

gss hbž

U subotu kroz jutro održana su predavanja usko vezana uz načine i taktike traganja, kategorije nestalih osoba, korištenje GPS uređaja i mobilnih aplikacija u potragama te zajedničko djelovanje GSS-a i ostalih službi (policije i vatrogasaca) u potragama. Nakon završenih predavanja održan je praktični dio vježbe u podnožju planine Tušnice. Koristeći suvremene metode traganja za nestalim i izgubljenim osobama u početnim fazama potrage, pretraženo je područje veličine preko 100 ha uz pronalaske većeg broja tragova i izgubljenih osoba.

Po završetku pretrage terena napravljena je analiza kvalitete kretanja tragača u terenu te analiza same potražne vježbe koja je ocijenjena iznimno uspješnom.

Uz zajedničko, koordinirano, djelovanje žurnih službi u fazama potrage za izgubljenim i nestalim osobama, ostvarene su kvalitetne predispozicije za osnaživanje potražnih kapaciteta.

Cijela vježba je koordinirana preko OKC MUP-a HBŽ i Operativnog centra civilne zaštite HBŽ. Voditelj vježbe bio je Pročelnik GSS stanice Hercegbosanske županije, Ante Dadić.

Ovim putem zahvaljujemo sekciji Vidoši lovačke udruge Cincar koja nam je ustupila svoj lovački dom kao bazu za potražnu vježbu.