Proračunski korisnici u ZHŽ mogli bi ostati bez plaća

Kako  doznaje Dnevni list, u tijeku su pregovori oko potpisivanja sporazuma koji bi omogućio plaćanje duga u ratama. No ukoliko se to ne dogodi, cijela županija bi se mogla naći u velikim problemima.

Ministar financija ZHŽ-a Rade Luburić potvrdio  je kako dug postoji, te da će, ukoliko dođe do prinudne naplate, plaće korisnicima biti blokirane najmanje 3 mjeseca.

Velika dugovanja

"Riječ je o rješenjima o prisilnoj naplati koji iznose oko 9,5 milijuna maraka, međutim, sveukupni dugovi proračunskih korisnika po osnovi doprinosa su mnogo veći, iznose oko 19 milijuna maraka", tvrdi ministar financija ZHŽ-a Rade Luburić.
Prema njegovim riječima, Vlada ZHŽ-a trenutačno je u pregovorima s Poreznom upravom FBiH te se nada potpisivanju sporazuma u kojem će se Vladi omogućiti izmirenje spomenutih obveza u sljedećih 4 do 5 godina.

"Naglasio bih da velika odgovornost zbog ovih dugova leži na Poreznoj upravi budući da od 2007. do 2010. nije izdano ni jedno rješenje za prisilnu naplatu. Zašto su oni tri godine dopuštali da se uplaćuju plaće bez uplaćenih doprinosa? Da su radili svoj posao, mi ne bismo došli u ovu situaciju u kojoj se trenutačno nalazimo", izjavio je Luburić.

Nema oprosta

Kako doznaje Dnevni list iz Porezne uprave FBiH, riječ je o dugovanjima proračunskih korisnika Vlade ZHŽ-a, škola, ministarstava, uprava, Zavoda i arhiva po osnovi poreza i doprinosa za razdoblje 2007., 2008., 2009. i prvu polovicu 2010. godine.

Radi se, naime, o vrlo osjetljivim poreznim obveznicima, čija bi blokada računa mogla izazvati velike poremećaje u funkcioniranju cjelokupnog sustava u toj županiji. U Poreznoj upravi ističu da, kada je u pitanju naplata dužnih poreznih obaveza, nema povlaštenih poreznih obveznika, drugim riječima, oprosta nema nikome.
Također, doznajemo da su poduzete mjere za naplatu duga u skladu sa Zakonom o Poreznoj upravi FBiH i pravilnikom o procedurama prisilne naplate.

"Vlada ZHŽ-a osigurava potrebna jamstva u skladu sa Zakonom o Poreznoj upravi FBiH i pravilnikom o procedurama prisilne naplate za zaključivanje sporazuma o plaćanju dužnih poreznih obveza. Kada se zaključi sporazum, porezne obveze će se izmirivati u mjesečnim ratama po proceduri i u iznosu koji je propisan zaključenim sporazumom", ističu u Poreznoj upravi.

Ukoliko porezni obveznici podnesu molbu za zaključenje sporazuma o odgođenom plaćanju ili plaćanju duga na rate i ispune uvjete propisane zakonom i pravilnikom, sporazum će biti zaključen.