PREDMET GASTARBAJTER Nakon pet godina ponavlja se suđenje policajcu i kompanjonima za dilanje droge po ZHŽ

Čekić sudac
Ilustracija

Vrhovni sud FBIH donio je rješenje kojim je uvažena žalba branitelja optuženih Andree Majstorović, Tadije Ivanovića, Ivana Artukovića, Ivana Kolobarića i Tomislava Primorca, te je ukinuta presuda Županijskog suda u Širokom Brijegu i predmet vraćen prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje, saznaje Hercegovina.info.

Naime, Županijski sud Široki Brijeg u Vijeću sastavljenom od sudaca Katice Artuković, kao predsjednice Vijeća, te Bosiljke Rudeš i Gordane Pažin, kao članica Vijeća, donio je presudu kojom je osudio optuženu Andreu Majstorović na kaznu zatvora u trajanju od 5 godina, optuženog Tadiju Ivanovića na kaznu zatvora u trajanju od 9 godine i 10 mjeseci, Ivana Artukovića na kaznu zatvora u trajanju od 3 godine i 10 mjeseci, Ivana Kolobarića na kaznu zatvora u trajanju od 4 godine i 2 mjeseca i optuženog Tomislava Primorca na kaznu zatvora u trajanju od 3 godine i 2 mjeseca, a zbog kaznenih djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.  


Na ovu presudu žalbu su uložili branitelji optuženih Dario Kraljević, Nada Dalipagić, Žarko Zeljko, Ana Primorac i Haris Hakalović i to zbog bitnih povreda odredbi kaznenog postupka, nepotpuno i netočno utvrđenog činjeničnog stanja i visine kaznenopravne sankcije.

Vrhovni sud FBIH je našao da su žalbe optuženih osnovane, te je utvrdio da je prvostupanjski sud donoseći pobijanu presudu učinio bitne povrede odredbi kaznenog postupka, a nije bio u prilici da ispituje osnovanost žalbenih navoda branitelja optuženih, koji se odnose na žalbene osnove pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, povredu Kaznenog zakona FBIH i odluke o kaznenopravnoj sankciji, kao ni žalbene navode Županijskog tužitelja koji se odnose na odluku o kaznenopravnoj sankciji. U ponovljenom postupku, Sud će otkloniti učinjene bitne povrede odredbi kaznenog postupka na koje je ukazano ovim rješenjem. 

Majstorović, Ivanović, Artuković, Kolobarić i Primorac uhićeni su prije pet godina u akciji kodnog imena 'Gastarbajter' koju su proveli pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

"Od 2016. pa do 26. aprila 2018. godine su zajedno sa sada preminulim Ž. M. bili pripadnici organizirane grupe u cilju neovlaštene prodaje i stavljanja u promet droge. Oni su kokain kupovali, držali, prodavali i posredovali u prodaji. Drogu su prodavali na širem području Zapadnohercegovačke županije. Njenom prodajom su za sebe stjecali protupravnu imovinsku korist", naveli su iz Tužiteljstva.
Primorca je optužnica teretila da je kao policijski službenik davao informacije o istražnim radnjama koje se protiv njih kao osumnjičenih sprovode od strane policijskih službenika. Prvooptuženi Željko Majstorović je u međuvremenu preminuo. 
 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.