Put od Stoca do Neuma:Za 30 godina urađen 5,1 kilometar ceste

putopis, Neum, svitava, cesta stolac-neum, izgradnja
uvjerila se ekipa „Dnevnog avaza", koja je skoro na istom mjestu kao i ljetos zatekla jedan bager i dva kamiona.

Za Olimpijadu

Prema službenim podacima, do sada je iz pravca Neuma urađeno šest kilometara. No, kako  je sugerirao Zdravko Konjevod, zapovjednik Granične policije Neum, izmjereno je, kako se on ranije uvjerio, 5,1 kilometar urađene ceste!

- Ne mogu jedan bager i dva kamiona ništa uraditi! Ni ondašnje ni sadašnje vlasti Neum ne zanima, jer da nije tako, ne bi ostao slijepo crijevo. Ciljano je sve išlo preko Metkovića, a posljednja velika investicija za taj put s dvije trake bila je 1984. godine za Olimpijadu, kada se iz pravca Neuma uradio jedan, a iz Stoca 15 kilometara! Evo, čujem da sada u Mostaru bruje o tome kako privatnici ne daju zemljište, što nema veze s istinom - ogorčen je Konjevod, kao stanovnik ovog gradića.

Jer, kako naglašava, on će, kao i mnogi Neumljani, s obzirom na to da su prisiljeni skoro svakodnevno koristiti granične prijelaze, morati mijenjati svoje putne isprave, skoro nove, jer su im, kako kaže, u cijelosti ispečaćene.

Neumski načelnik Živko Matuško (HDZ) podsjeća da je ova putna komunikacija trebala biti urađena još prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Preko Metkovića

- Put prema unutrašnjosti zemlje, Čapljini, Mostaru i Sarajevu, osnovna je stvar za razvoj Neuma. Prometnica koja, inače, vodi ka unutrašnjosti dosta je opasna i onaj tko jednom doveze robu kamionom, tuda nikada više neće proći. Makar da se nekih 300 metara poveže stara prometnica s ovom novom i to bi nešto značilo. Međutim, radove na cesti Stolac - Neum neophodno je ubrzati, jer je ta priča suviše stara - kaže nam Matuško.

Slično misli i vijećnik u OV Neum Josip Putica, koji navodi da u Općini rješavaju imovinskopravne odnose, ali da je, očito, naglašava, novac problem.

- Neum, kao jedini grad na moru u BiH, zapostavljen je i svi funkcioniramo preko Metkovića. Ovaj put trebao bi biti prioritet u državi kojoj i mi plaćamo porez - govori Putica.

Tri sata do Mostara

Putica, koji se bavi ugostiteljstvom i hotelijerstvom, kao jedan od primjera prometne izoliranosti navodi činjenicu da njihovi gosti idu u Mostar na jednodnevne izlete.

- Moraju, znači, prijeći dva prijelaza, dvije granice i zbog toga često putuju do Mostara po tri sata. A da je cesta urađena, trebali bi prijeći 60 kilometara do Mostara - navodi Putica.

Brojke

- Dionica Stolac - Neum duga 48,8 kilometara
- Za gradnju puta potrebno 55 milijuna eura