KINA GRADI ŠEST NOVIH NUKLEARNIH REAKTORA Ulažu 17 milijardi dolara da postanu jedna od vodećih nuklearnih sila

kina,nuklearna elektrana,ulaganje,izgradnja
Bloomberg

Vlada Kine odobrila je izgradnju šest novih nuklearnih reaktora dok nastavlja širenje najvećeg svjetskog projekta novih nuklearnih energetskih postrojenja.

Na sastanku 31. srpnja odobreno je po dva reaktora za svaku od sljedećih lokacija: elektrana Šidaovan u provinciji Šandung, Ningde u provinciji Fudžijan i Sudabao u provinciji Ljaoning. Ukupna procijenjena investicija iznosi 120 milijardi juana (17 milijardi dolara), pišei državni medij "The Paper" a prenosi Bloomberg.

Kina ima treći najveći broj nuklearnih elektrana na svijetu, iza Francuske i SAD-a, i odgovorna je za 23 od 55 reaktora koji se trenutno grade širom svijeta, prema Svjetskom udruženju nuklearne energije. Zemlja je odobrila izgradnju 10 novih reaktora 2022. godine, a analitičar Tony Fei iz kompanije BOCI Research Ltd. izjavio je da odobrenja koja su izdana u ponedjeljak možda nisu kraj za ovu godinu, pošto je nekoliko drugih obalnih elektrana spremno da započne novu izgradnju.

CGN Power Co, jedan od vodećih operatera nuklearnih elektrana u Kini, bio je najveći dobitnik odluke vlade, s obzirom na to da će četiri od šest novih reaktora biti zasnovano na njihovom dizajnu Hualong One, rekao je Fei.

Odobrenja također mogu povoljno utjecati na cijene uranija, koje su se više nego udvostručile od 2019. godine, kada je Kina ponovo počela da odobrava nove reaktore nakon nekoliko godina obustave zbog sigurnosnih pregleda nakon japanske nuklearne katastrofe u Fukušimi.