FOTO  Zračna luka Mostar: Oboren prijeratni rekord broja putnika

Oko 90 posto letova su čarter letovi putnika za Međugorje. Tu, svakako, ima mjesta dodatnom povećanju broja putnika, međutim, potrebna su i dodatna ulaganja, kao i veća pomoć domaćih vlasti.

"Najviše turista dolazi za Međugorje i tu smo postali značajan subjekt, pored Splita, Dubrovnika i Sarajeva. Tu činjenicu treba iskoristiti jer su se domaće turstičke agencije, koje imaju ugovore s Hrvatskom, napokon okrenule Zračnoj luci Mostar. Međutim, na veliko iznenađenje, ona nije u planu Federalne vlade za financijsku pomoć, a ni iz gradskog proračuna se ne može ništa očekivati jer on još nije donesen. Županija će pružiti pomoć za poticaj za razvoj turizma", izjavio je za Federalni radio direktor Zračne luke u Mostaru Marin Raspudić.

Zračna luka Mostar je dugo bila zanemaren zbog privatnih interesa brojnih manjih privatnih agencija, što je rezultiralo podređenim položajem Mostara i Hercegovine. Predsjednik turističke zajednice Zapadnohercegovačke županije Grgo Mikulić smatra da bi se turisti mogli zadržati samo ako domaće turističe agencije počnu organizirati njihov dolazak u Hercegovinu. Dok god dolaze posredstvom agencija iz Dubrovnika i Splita, bit će to samo jednodnevni izleti i novac će se trošiti u primorskim gradovima. A situacija bi mogla biti obrnuta: da turistima ponudimo smještaj u Hercegovini i vodimo ih u jednodnevne izlete u Dubrovnik, Split ili Makarsku, kaže Miklić.