Završetak radova na izgradnji mosta i dalje nepoznat

most, avenija-sutina

Iako je završetak gradnje bio najavljen za kolovoz 2009. godine, radovi na ovom dijelu još uvijek traju.

Kraj radova

- Konstruktivna faza izgradnje mosta Avenija - Sutina je završena. Ostali su još neki radovi koji traju, a dio njih obavljat će se s prilaznom cestom Sjeverni logor, kazao je Zlatko Čerkez, voditelj projekta izgradnje mosta Avenija - Sutina. No, kada će doći do završetka radova, te kada će most biti pušten u promet, to još uvijek nitko ne zna. Poznat je već problem s imovinsko-pravnim odnosnima, kao i financijski problemi zbog kojih su radovi trajali toliko vremena. Prilazna cesta od vrha Avenije urađena je i tom dionicom se djelomično kreću vozila, dok radovi u Sjevernom logoru još uvijek nisu započeli, a nije poznato niti kada će oni krenuti, upravo zbog problema regulacijskog plana Sjeverni logor, te nepostojanja Gradskog vijeća.

Podsjetimo kako je ranije ustanovljeno da most ima urbanističku suglasnost, ali ne i građevinsku. Zakonski, dokumentacija mu se ne može izdati, sve dok se ne usvoje planovi za naselja Centar 2 i Sjeverni logor. Kako je predviđeno, duljina mosta trebala bi iznositi 120 metara, s četiri prometna traka i nogostupom za pješake te s osiguranim priključkom na buduću autocestu. Inače, most Avenija - Sutina prvi je projekt kojim se nakon obnove devet u ratu porušenih mostova u Mostaru gradi novi most. Projekt izgradnje mosta od završetka Avenije do Sjevernog logora vrijedan je oko šest milijuna maraka, od čega bi federalna Vlada trebala osigurati dva milijuna maraka, a ostatak Grad Mostar.

Opasnost za građane

No, za sada radovi još uvijek nisu završeni, a svakodnevno se preko mosta također može vidjeti veliki broj pješaka koji se kreću ovom dionicom te prelaze most, iako je to zabranjeno, upravo zbog nepostojanja zaštitne ograde koja na most, na kojem još teku radovi, nije postavljena.

Dnevni list