Vruće mostarsko ljeto: Sjeverni logor - Centar 2, kuvajtski kredit, Mo-parking…

Mostar, Hum, brkanovo brdo, Mostar, ljeto, Politika, Mostar, dvorište zgrade, dvorište škole, nagrade

...će se ponovno naći regulacijski plan Sjeverni logor - Centar 2, no kako doznajemo, ne očekuje se da će plan dobiti potporu na ovoj sjednici.

Planovi prolaze u paketu

Naime, politički dogovor na relaciji HDZ - SDA, koji su još jesenas postignuli lideri tih stranaka, jest da se stanje u Mostaru riješi tako što će HDZ BiH podržati plan Sjeverni logor - Centar 2, a SDA će zauzvrat dići ruku za planove u južnom dijelu Mostara. Budući da planovi za južni dio grada tek prolaze proceduru javne rasprave, pred vijećnicima će, u najboljem slučaju, biti pred godišnji odmor.
Predsjednik Kluba HDZ-a BiH u Gradskom vijeću Branko Božić je kazao kako će oni podržati plan za Sjeverni logor i Centar 2 kad se budu usvajali u paketu u s ostalih 14 regulacijskih planova koji su sada u fazi javne rasprave.
- Naš je cilj da svi regulacijski planovi idu u paketu i tada ćemo ih podržati, to je naš zahtjev i toga ćemo se pridržavati. S obzirom da su ostali regulacijski planovi koji trebaju se usvojiti na javnoj raspravi, čekat ćemo da ponovno dođu na dnevni red i tad ćemo usvojiti sve u paketu, i planove za Sjeverni logor - Centar 2. Svi ostali su sad na raspravi, toga se držimo i kad budu svi u paketu na sjednici mi ćemo ih podržati, ništa odvojeno kazao je Božić.

I predsjednik Kluba vijećnika SDA Adil Šuta kazao je kako je raniji dogovor da spomenuti planovi se usvajaju u paketu, tako da se usvajanje planova Sjeverni logor-Centar 2 očekuje onda kad i planovi za južni dio grada. Očekuje se kako će se planovi pred vijećnike naći pred same godišnje odmore, točnije do sredine sedmog mjeseca.

- Cilj je da se do godišnjih odmora usvoje svi planovi i nadamo se da će tako biti.
Usvajat će se u jednom paketu, načelni je dogovor je takav. Nužno je usvajanje planova jer istim dolazi do razvoja grada, proračun se bolje puni, dolazi do novih investicija, a sami tim i zapošljavanjem, kazao je Šuta.
Oko plana Sjeverni logor - Centar 2 se do sada, u više navrata, politiziralo, tako da još uvijek nisu dobili potporu. Prije zadnjih lokalnih izbora je i postignut odgovor o usvajanju između HDZ-a i SDA, ali to se tad nije uspjelo realizirati i onda je došlo do sukoba i razilaženja nakon izbora gradonačelnika pa planovi nisu dobili "zeleno svjetlo".
U tri navrta nakon toga su bili pred gradskim vijećnicima, ali nijednom nisu dobili dvotrećinsku potporu od 24 glasa.

Tko će vraćati kredit?

Na idućoj sjednici se očekuje i razmatranje informacije o kuvajtskom kreditu.
Nakon što je sredinom siječnja stigla prvostupanjska presuda Općinskog suda u Sarajevu kojom je Grad Mostar dužan tužitelju, Razvojnoj banci FBiH isplatiti neplaćeni dug od 3,517.826,01 marku po dospjelim obvezama po glavnici, sa stanjem na dan 25. travnja 2011. te 2,640.245,10 maraka dospjele kamate, gradske vlasti imale su rok od mjesec dana na istu podnijeti žalbu. Kako doznajemo, postupak je sad na Županijskom sudu u Sarajevu i čeka se drugostupanjska odluka. Hoće li ista biti pogubna za Grad Mostar, znat će se uskoro.
-Naš je stav da je po pitanju kuvajtskog kredita učinjen veliki propust javnog pravobraniteljstva Grada Mostara koje je u ovom slučaju radilo na štetu Grada. Ovaj kredit je jedan veliki teret za grad i Vlada Federacije koja je jamčila za ovaj kredit, treba preuzeti obvezu na sebe, kazao je Božić navodeći kako će vijećnici otvarajući raspravu po ovom pitanju pokušati naći neko rješenje kako da Grad ne postane talac ovog kredita.

Šuta, pak, smatra kako Grad nije dužan vraćati kredit te kako je obveza međunarodne zajednice riješiti taj kredit.
- Međunarodna zajednica je i dala to obećanje, no mnogo je stvari međunarodna zajednica obećala Mostaru i nikad ništa nije ispunila. Mislim da Mostar neće vraćati ovaj kredit niti je on dužan, mislim da je se ovo dogovor između viših razina vlasti. Očekujemo pomoć, kazao je Šuta. Podsjetimo, kuvajtski kredit podigle su bivše tri mostarske gradske općine Stari grad, Jugoistok i Sjever 1999. s rokom otplate od 20 godina, a s namjenom saniranja cesta Gornja Drežnica - Donja Drežnica, Potoci - Rasoje - Vrapčići.

Neizvjesnost oko Mo-parkinga

Na idućoj sjednici vijećnici bi trebali ponovno razmatrati pitanje JP Mo parking koji godinu dana već čeka krenuti s radom. U proračunu za ovu godinu nisu planirana sredstva za ovo poduzeće, te ukoliko isto ne krene s radom, moglo bi doći i do ''gašenja'' poduzeća.
Kompromisa po ovom pitanju među vladajućim strankama i dalje nema. Dok je Klub Hrvata ''za'' odluke, Bošnjaci je ne žele podržati dok se ne riješi komunalno pitanje u gradu, odnosno dok se ne implementira odluka o jedinstvenom komunalnom poduzeću. Više od 60 ljudi, kao i čitava Uprava poduzeća, godinu dana čeka krenuti s radom, poduzeće je u potpunosti spremno krenuti s uređenjem mirujućeg prometa u gradu, nabavila se sva potrebna oprema, ljudi su educirani, no politika i dalje koči. Po pitanju ovog poduzeća, SDA optužuje gradonačelnika kako je nabava išla mimo odluka Gradskog vijeća te kako su se sredstva trošila netransparentno te da je potrebno sve prije ispitati dok se ne donesu odluke vezane za početak rada. Koja je sudbina ovog novog poduzeća i hoće li ono ikad proraditi u punom kapacitetu, teško je kazati.

Dnevni list