Vozni park imućnijih Mostaraca

Na gradskim ulicama koje se nalaze u najmanju ruku u katastrofalnom stanju svakodnevno se mogu vidjeti 'bijesni četverokotači', i to najnoviji modeli Audija, BMW-a, Mercedesa, Toyotinih i Porscheovih terenaca... čime Mostar nimalo ne zaostaje za zagrebačkim i splitskim tajkunima, a čak prednjači ispred Sarajeva i Banje Luke. Tko voza najbolja, najskuplja i najmodernija auta u Mostaru, teško je odgovoriti, ali znamo da se u samom vrhu sigurno nalaze Krešimir Bevanda i Dinko Slezak, piše dnevni list.

Sve najnoviji modeli

Vlasnik elitnog mostarskog hotela 'Bevanda', poznatiji po nadimku Kreša, oduvijek ima veliku strast ne samo prema automobilima, nego i motorima. To nikad nije ni krio, nego je težio da ima najbolja auta. Trenutačno u svom vlasništvu posjeduje najnoviji Mercedes S klase s kojima je na otvorenje Dana filma 2010. doveo legendarnog hrvatskog glumca Radu Šerbedžiju. Osim toga, Bevandu se gotovo svakodnevno može vidjeti u BMW-ovom terencu X 6 registracijskih oznaka, a njegovu kćerku u BMW-u serije 6.
Za razliku od Bevande, vozni park Dinka Slezaka - Dike, koji je krajem 'devedesetih' slovio za jednog od najbogatijih ljudi u državi, nemamo definiran. Bivši 'gazda' Binga, sportskih kladionica, hotela po Jadranu, građevinske tvrtke Interinvest, te tko zna čega sve još, trenutno je vlasnik, bar koliko nam je poznato, ranča u Ilićima i stambeno-poslovne zgrade na Carinskom mostu, poznatije kao 'Milka' u kojoj ima restoran, welnness centar, kafić i tu ga se u posljednje vrijeme može često vidjeti.
Kad je u pitanju njegov vozni park, Slezak je, kao i Bevanda, oduvijek imao istančan ukus prema vozilima, i vozao je sve najbolje i najskuplje što se proizvodilo. Koliko nam je poznato, sad raspolaže Audijem Q 7, Porsheovim terencem, Mercedesom bijele boje i još nekim vozilima, ali zbog čestog mijenjanja teško ga je upratiti.
Audijeva terenca Q7 voza i Marinko Rozić, vlasnik SPC-a Orca i projektantske kuće M - Rozić. U istim automobilima se može vidjeti i braću Klepić, Zdenka i Miroslava, vlasnike Ipona, poznate karatiste i vlasnike KK Neretva. Terenca Q 7 ima i ugostitelj Ante Glibić, vlasnik lokala Carpe i Drugi način u SPC-u Rondo. Audija, ali nešto manjeg serije Q5, od nedavno posjeduje i prvi čovjek Mostara Ljubo Bešlić.

Toyotini terenci prava poslastica

Jedno od najčešćih vozila mostarske elite je Toyotin terenac Land Cruiser. Istog metalik sive boje voza i prvi čovjek HDZ-a BiH Dragan Čović, kao i Ante Kvesić v. d. ravnatelja Sveučilišne kliničke bolnice, te Vlado Majstorović rektor mostarskog Sveučilišta. Kad je u Mostaru, Land Cruisera voza i nekadašnji gradonačelnik Safet Oručević, kao i Samir Ćemalović - Pika, bivši igrač i član Uprave FK Velež, te vlasnik ugostiteljskih lokala. Toyotu Hillux ima Ilija Vrljić, gradski vijećnik HDZ-a i vlasnik građevinskog poduzeća Vranica. Nešto manjeg, ali također Toyotinog terenca RAV 4, ima i Amhed Džubur, bivši čelnik Veleža i rektor mostarskog Univerziteta Džemala Bijedića, a isti automobil vozi i Martin Raguž, dopredsjednik HDZ-a 1990. i čelnik Tenis kluba Mostar.
Njegov 'donedavni' prijatelj Ranko Primorac, direktor TK-a, ljubitelj je francuskih automobila i može ga se vidjeti u crnom Citroenu C5. Istog posjeduje i Nevenko Herceg, federalni ministar turizma, kao i Rade Bošnjak, član predsjedništva HDZ-a i zastupnik u Saboru RH-a, čiji je automobil zagrebačkih registracijskih oznaka.
Braću Lijanović, vlasnike širokobriješke mesne industrije, osnivače i čelnike Narodne stranke Radom za boljitak, može se u prolazu vidjeti u najnovijim limuzinama i terencima Mercedesa, čiji su ujedno i zastupnici. Mercedesovog terenca ML-a voza i Ivica Prskalo, prvi poslijeratni gradonačelnik Mostara, kao i Milenko Mandžo, bivši bankar i predsjednik HŠK Zrinjskog, koji se u posljednje vrijeme bavi ugostiteljstvom i građevinom.
Kad je u pitanju BMW, onda tu prednjače terenci X5, starije i novije linije. Stariju posjeduje Rafael Gagro, vlasnik benzinske postaje u južnom dijelu Mostara. Malo noviju liniju voza Žarko Vrljić, vlasnik KEŠ-a, a isti model, bijele boje donedavno je vozao i Dragan Čolić - Čola, vlasnik sportske kladionice Millenium, koju je zamijenio Audijem A 6. Ljubimac Audija je i Matun Kvesić, član uprave HŠK Zrinjski, koji se bavi ugostiteljstvom i građevinom, te je vlasnik vinograda Revita Plan. I za kraj napomenimo kako je ovo samo dio imućnijih Mostaraca, kao i automobila koje oni vozaju. Unaprijed kažimo da, ako smo nekom nešto pridodali ili umanjili, to nije bilo ništa osobno.

Piše: Dalibor Drlje