FOTO  Unatoč ogromnim štetama od snažnog vjetra, u Mostaru nije proglašena prirodna nepogoda

Mostar
Unatoč ogromnim materijalnim štetama i tjelesnim ozljedama građana Mostara u orkanskim udarima vjetra koji su počelu u noći s petka na subotu, nije proglašeno stanje prirodne nepogode, jer kako je istaknuto u Gradskoj vijećnici Mostara građani su blagovremeno bili pozvani na samozaštitu.

Načelnik Odjela za organizaciju, pravne poslove, opću upravu, civilnu zaštitu i vatrogastvo Grada Mostara Predrag Šupljeglav je na konferenciji za novinare kazao kako je stanje prirodne nesreće izazvano olujnim vjetrom zahvatilo čitavu Hercegovinu pa i šire, ali da se za Mostar ne može proglasiti stanje prirodne nepogode.

„Moram napomenuti , da je dan ranije s priopćenjem izašla Uprava CZ i V da će područje HNŽ zahvatiti olujno nevrijeme te je izdan meteo alarm od mogućih posljedica izazvanih olujnim vjetrom za područje HNŽ", kazao je Šupljeglav. Isto upozorenje kako naglašava za Hercegovinu je izdao i Federalni HNZ.

„Znači da su građani bili upoznati s eventualnim posljedicama koje mogu nastupiti uslijed ovakvog vremena", istaknuo je Šupljeglav.

Na sam dan 23.02. 2019. godine kada je vjetar bio najvećeg intenziteta kako naglašava sve službe zaštite i spašavanja koje su u strukturama Grada Mostar radile su sukladno svojim nadležnostima i u sklopu svojih redovitih aktivnosti. No kako naglašava nisu se stekli uvjeti za proglašenje prirodne nepogode.

Zapovjednik profesionalnih vatrogasnih postrojbi Grada Mostar Petar Jurić ističe da su tijekom protekla dva dana mostarski vatrogasci unatoč tome što je bio vikend zabilježili 47 intervencija, te da je poziva za pomoć bilo neusporedivo više.

„Od toga je bilo 25 intervencija tehničke prirode, rezanje stabala i uklanjanje s ceste, rezanje limova, a 22 intervencije su bile požarne. Koristili smo sve resurse. Morali smo zvati ljude i s godišnjih odmora i slobodnih dana", ističe Jurić navodeći kako na svu sreću u tim akcijama nije bilo ozlijeđeni osoba.

Šefica odsjeka Civilne zaštite Grada Mostara Slavica Ančić ističe da su djelatnici Civilne zaštite uradili sve što su mogli te da sada predstoji procjena šteta koje građani trebaju prijaviti.

„Svi koji su pretrpjeli određeni vid štete mogu podnijeti zahtjev za pomoć u saniranju štete", kazala je Aničić.

Eventualne štete koje su nastale od posljedica olujnog vremena kako naglašava građani mogu prijaviti na protokol Grada Mostar u skladu s Uredbom o jedinstvenoj metodologiji za procjenu šteta od prirodnih i drugih nesreća. Potom će kako je pojašnjeno Komisija za procjene šteta izaći na teren i utvrditi eventualne štete.

Za što brže saniranje šteta u vraćanje Mostara u funkcionalan grad pozvani su svi građani i udruženja da se u subotu 2. ožujka 2019. godine priključe na otklanjanju posljedica nevremena kada će komunalna poduzeća odvoziti otpad koji je nastao uslijed vjetra i propisno ga deponirati.

Pogled.ba