FOTO  U Mostaru promoviran Napretkov Godišnjak i održan susret s novinarima

HKD Napredak, Mostar
Susret s novinarima tradicionalno je okupljanje članova Napretkove Središnje uprave i novinara koji su tijekom godine pratili Napretkov rad te izvještavali o realiziranim programima i rezultatima. Mostarski susret okupio je više od deset novinara iz tiskanih i elektroničkih medija s područja Hercegovine.

Prijem za novinare Napredak organizira kao simboličnu gestu zahvale predstavnicima medija za korektno i profesionalno praćenje i izvještavanje tijekom prethodne godine.

Ovom prigodom je promoviran i Napretkov „Hrvatski narodni godišnjak 2017." u kojemu je sumirana Napretkova aktivnost kroz 2016. godinu, a u njemu se nalazi i tekstovi velikih književnih imena poput Julijane Matanović i Josipa Mlakića. Uz to, u rubrici „Pogledi" Godišnjak se osvrće i na aktualnu društveno-političku zbilju suvremene Bosne i Hercegovine, pa se tako tekst Josipa Vrička „Kardinal Stepinac, neupitna svetost" bavi aktualnom polemikom oko kardinalove povijesne uloge. Broj je uredio Franjo Bratić zajedno s članovima redakcije Ivanom Barišić, Josipom Vričkom, Josipom Vajdnerom i Miroslavom Landekom.

Godišnjak su predstavili Andrijana Copf, bivša novinarka Dnevnog lista, novinar Radija Herceg-Bosne Mijo Kelava te glavni i odgovorni urednik Godišnjaka Franjo Bratić.

U svome izlaganju Mijo Kelava je kazao kako je „Napredak, zajedno sa svojim podružnicama diljem BiH, Republike Hrvatske i svijeta, misija". Osim toga, rekao je Kelava, Napredak je i svojevrsni most, što i naslovnica Godišnjaka kazuje. Prisjetio se Kelava i ratnih dana u Sarajevu te Napretkove praktične životne uloge tih godina u dijeljenju humanitarne pomoći i toplih obroka.

Andrijana Copf je svoju recenziju Godišnjka započela sa Šantićevim stihovima „Ostajte ovdje" koju i Napredak uzima kao svoj moto. Istaknula je kako je Napredak svojim djelovanjem neumorno pokazivao i dokazivao u današnjoj Bosni i Hercegovini u praksi bori za bolji i dostojanstveniji život svakog pojedinca. Pobrojavajući sve Napretkove aktivnosti, Copf je kazala „Napredak daleko više realizira nego što dobiva iz svih proračuna. Napredak ne traži privilegije, samo pravedniju raspodjelu proračunskih sredstava prema rezultatima rada, društvenoj ulozi i važnosti Napretka".

U svom obraćanju, predsjednik HKD Napredak prof. dr. Franjo Topić kazao je kako iza Napretkovih ideja stoje djela, odnosno čak 586 manifestacija koje je to društvo organiziralo od 2015. godine. Prof. Topić je dodao kako „Napredak osim organiziranja raznih kulturnih manifestacija daje ogroman doprinos u očuvanju i razvijanju hrvatskog identiteta u BiH, što je ujedno i najveći doprinos tog društva, kao i činjenica da Napredak konstantno dokazuje da se u BiH može biti Hrvat i katolik i da to nikome ne smeta".

Prije promocije Godišnjaka održana je sjednica Napretkove Središnje uprave na kojoj se raspravljalo o nekoliko točaka dnevnog reda. Božićni programi Središnje uprave i podružnica se generalno proglašeni uspješnim te su usvojena i financijska izvješća o tim aktivnostima.

Donesena je i odluka o dobitnicima stipendija Napretkova Natječaja za stipendije iz listopada 2016. godine te bi rezultati u nasjkorijem roku trebali biti i objavljeni na službenoj internetskoj stranici Društva, kao i Facebook profilu.

Središnja uprava je dala suglasnost na prijedlog gospodina Ivice Mataije da se pokrene postupak osnivanja podružnice u Gospiću.

Najavljena je i međunarodna konferencija na temu socijalnog dijaloga u Zadru u svibnju 2017. godine u suorganizaciji s Kršćanskim radničkim pokretom iz Italije.

Sjednici Središnje uprave je nazočio i Miroslav Palameta, predsjednik Napretkove glavne podružnice u Mostaru.