U Mostaru 20% manje turista nego lani

turisti

... turista, točnije 20% manjih dolazaka nego što je to bilo prethodne godine. Recesija, brojna prvenstva koja su privukla turiste, ali i nedovoljni sadržaji grada Mostara privukli su ove godine manje turista nego što je to bilo do sada, pose­bice Talijana koji su ove godine u znatno manjem broju došli posjetiti kulturno-povijesna blaga Herce­govine, ali i samog grada Mostara.

"Naša su saznanja kako se usporedo s prošlom godi­nom broj turista smanjio u gradu Mostaru, ali i Hercego­vini", kazao je Andrija Krešić, direktor Turističke zajed­nice HNŽ-a.

Brojka od 20% manje turista u Mostaru uvelike se osjeti, kao i u čitavoj Herce­govini gdje je sezona podba­cila. Iako se skupine turista mogu vidjeti vikendima, ali i radnim danima po ulicama Starog grada, njih je ove godine u manjem broju nego lani, što pokazuju i turističke analize te podaci. Sadržaji koje sam grad Mostar nudi i koji nisu ništa noviji nego što su to bili do sada svojom kva­litetom utječu na smanjenost broja turista na ovom području jer su turisti uvijek željni nečeg novog što im grad na Neretvi u zadnje vri­jeme i nije ponudio.

Iako je kulturna baština uistinu prekrasna svim turistima, osim nje nikakvih drugih sadržaja nema u Mostaru. Stoga bi povećanje kvalitete, odnosno uvođenje određenih promjena kako bi se pobolj­šala turistička slika uvelike značilo za grad koji ima turi­stički potencijal, samo ga ne razvija dovoljno dobro. Pri­mjerice, brojni se turisti iz godine u godinu žale kako ne postoji javni wc u Mostaru, komunalna infrastruktura također bi trebala biti rije­šena kao i signalizacija destinacije. Sve to izaziva nezadovoljstvo turista koji u Mostaru borave većinom u jednodnevnim izletima po Hercegovini među kojima je i posjet gradu Mostaru.

"Postoje određene stvari koje trebamo ispraviti. Svi se trebamo potruditi kako bismo učinili nešto po pita­nju promjena", kazao je Kre­šić.

Upravo je ulaganje u destinaciju ono što najviše utječe u dolazak turista u grad na Neretvi koji ima svoje vrijednosti i potencijale kako bi postao poznata turistička destinacija te kako bi iz godine u godinu imao sve veći broj turista, a ne zbrajao gubitke kao što bi se to moglo dogoditi ove godine jer predsezona i sezona nisu bile onakve kakva su bila očekivanja. Sada se jedino čeka podsezona koja će trajati tijekom rujna i listopada i koja bi mogla popraviti turističku sliku koja je ove godine loša. Iako postoje određeni razlozi smanjenja broja turista, oni koji dođu poboljšavaju turističku sliku grada na Neretvi te podižu prosjek ovog grada kao prepoznatljive turističke destinacjje u Europi, ali i svijetu.

Tako su u posljedice vrijeme najbrojniji Kinezi, Japanci i Korejanci koji sve više dolaze u Mostar te ga biraju kao svoju destinaciju. Osim njih tu su također i turisti iz Europe, među kojima su najbrojniji susjedi, odnosno zemlje granice BiH čiji se broj turista znatno osjeti u gradu Mostaru jer su oni česti gosti ovog dijela Hercegovine. Svi oni stvaraju sliku grada Mostara u sezonama, ali i prave globalnu sliku same destinacije koja ima puno neiskorištenog potencijala. No, ima i onih kojih u gradu Mostaru ima u znatno manjem broju. Talijanski turisti ove godine u Mostar stižu u znatno manjem broju nego što je to bilo prethodnih godina kada su bili jedni od vodećih.

"Mostar kao destinacija ima prostora za poboljšanje, samo se svi trebamo potruditi kako bismo to ostvarili za dobrobit sviju nas", kazao je Krešić.

Upravo kada bi se ovaj grad potrudio poboljšati sve ono negativno što u njemu postoji, broj turista bi rastao i doživljavao svoj uspjeh.

DNEVNI LIST