Tko će odgovarati što je Mostar zatrpan smećem?

Zbog neplaćenih računa JP Komos i Parkovi odlagalištu ispostavljaju samo 30 posto gradskog otpada, tako da se ostalih 70 posto nema gdje odlagati i sve je izvjesnije nagomilavanje smeća po gradskim ulicama i naseljima kao i moguće stvaranje novih divljih odlagališta.

Direktor JP Uborak Hasan Stupac je kazao kako, unatoč tome što je uredno obaviješten, nitko iz Gradske uprave još nije reagirao. Grad, kao osnivač svih komunalnih poduzeća, nije se očitovao o ovom pitanju, njima je uredno poslan dopis i znaju što se događa i, ukoliko uskoro ne bude reagiranja, zatvorit ćemo odlagalište u potpunosti pa će valjda onda netko reagirati, kazao je Stupac.
Dodao je kako je evidentno nakupljanje smeća po gradu iz razloga što komunalna poduzeća odlažu samo 30 posto dnevnih količina.

Stupac je ponovio kako mu je žao što je do ovog moralo doći, ali druge opcije nije vidio. Zbog nagomilanih dugova ovih dvaju poduzeća JP Uborak je u jako teškoj financijskoj situaciji te mu prijeti potpuni kolaps. Toliko je teška situacija poduzeća i radnika koji rade da je došlo do toga da gume uzimamo s otpada i stavljamo na svoja vozila. Radnici, koji čitav dan "prpaju" po smeću, ne primaju punu plaću, već samo 65 posto od plaće. Nemamo sredstva za održavanje odlagališta, treba ga sanirati, kapacitetima- ono je kraju, kazao je Stupac.

Reagirajući na navode v.d. direktora JP Parkovi Dragana Krtalića kako je cijena odvoženja otpada previsoka te da istu komunalna poduzeća ne mogu pratiti, Stupac je kazao kako je cijenu utvrdilo Gradsko vijeće još 2008. godine te da je ona utvrđena na osnovi minimalnih potreba za zbrinjavanje otpada na odlagalištu Uborak. Nije želio govoriti kolika su ukupna dugovanja ovih dvaju poduzeća prema Uborku, no kazao je kako se radi o visokom iznosu koji je vrlo značajan za funkcioniranje ovog poduzeća.

Nema političke volje

Problem komunalnih poduzeća povlači se odavno i odluka o ujedinjenju nikako da se sprovode za što stranka SDA izravno optužuje gradonačelnika Ljubu Bešlića. Potrebno je dogovoriti konkretne pravne korake koji bi doveli do što bržeg ujedinjenja gradskih komunalnih poduzeća, JP Parkovi i JP Komos, u jedinstveno poduzeće JP Komunalno. Unatoč činjenici što je još u prosincu 2006. Gradsko vijeće Mostara donijelo odluku o osnivanju javnog poduzeća za obavljanje komunalnih poslova - JP Komunalno do dan danas nije zaživjelo. Ujedinjenje u jedinstveno komunalno poduzeće vjerojatno je kočila i činjenica da je potrebno uraditi sistematizaciju radnih mjesta. U odluci koja je napisana 2006. dogovoreno je kako će JP Komunalno napraviti sistematizaciju radnih mjesta, budući da se neće moći preuzeti svi djelatnici. Ujedinjenje koči i udio privatnog vlasništva u Komosu , koji iznosi 49 posto, te Grad Mostar ne može na sebe preuzeti dugove tog poduzeća i isplatu otpremnina za višak radnika.

Dnevni list