FOTO/VIDEO  Tjelesna i zdravstvena kultura na Sveučilištu u Mostaru

U dvorani u Rodoču točnije na Heliodromu, zatekli smo dvije grupe studenata u obavljanju nastavnih aktivnosti.

Razloge za pokretanje Tjelesne i zdravstvene kulture(TZK) , objasnio nam je prof. Ivan Kvesić.

U zemljama u okruženju kao npr. u Republici Hrvatskoj ili Sloveniji, sva Sveučilišta i njihove sastavnice imaju obaveznu nastavu TZK-a za sve redovite studente prvih i drugih godina. Na većini fakulteta taj predmet se vrednuje sa 1 ECTS bodom u sustavu bodovanja u okviru Bolonjskog procesa(kao recimo mnogi fakulteti na Sveučilištu u Zagrebu i mnogi drugi).

Prilikom održavanja Međunarodne konferencije Suvremena kineziologija", u organizaciji Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti-Mostar 2008.g., u Zborniku radova objavljen je i rad na temu „Postoji li potreba za organiziranje nastave TZK-a na Sveučilištu u Mostaru".
U anketi su ispitani stavovi studenata svih fakulteta na Sveučilištu u Mostaru, a anketa je provedena uz punu potporu Studentskog zbora našeg Sveučilišta.

Nedvojbeno je da 95% studenata podržava uvođenje organizirane nastave TZK-a i da je tjelovježba i bavljenje sportom od velike važnosti za te mlade ljude, koji najveći dio dana provode sjedeći na nastavi,vježbama, pred računalom i učeći, te im je neophodna i tjelesna aktivnost za njihov svestrani psihofizički razvoj i očuvanje i unapređenje zdravstvenog statusa.

TZK vježbama trenutno prisustuje preko 1000 studenata , prve i druge godine, ovog fakulteta. Studenti se mogu baviti raznim aktivnostima kao što su: aerobik, fittnes, nogomet, košarka, odbojka, plivanje, stolni tenis, tenis, i mnoge druge aktivnosti.

Treba istaknuti da su se ove godine TZK vježbama priključili i studenti Farmaceutskog fakulteta.

hercegovina.info