FOTO  Svijet 'ludi' za lijepim Mostarkama

Ornela Vištica, mostarke, ljepotice, Ornela Vištica, Martina Spužević, Ornela Vištica, gluma, sapunica, Ornela Vištica
Njima je zajedničko to što su sve Mostarke i ljepotice koje plijene poglede. Neke od njih čak krase naslovne strane svjetskih magazina, no izuzev Samre Tojage, nijedna nije bila manekenka.

Miss BiH za 1998. godinu Samra Tojaga, jedina Mostarka koja je do sada uspjela ostvariti san svake djevojke, danas živi i radi u Dubaiju kao asistentica generalnom i operativnom menadžeru u hotelu s pet zvjezdica. Iako se dugo godina bavila manekenstvom i uradila dosta revija za prestižne modne kuće po BiH, Hrvatskoj i Turskoj, te je čak krasila i naslovnicu za modni časopis Glamour, danas se ipak bavi drugim poslom nevezano uz modni svijet i uspješna je u tome.

Mlada Mostarka Ornela Vištica, koja je prema Globusovom izboru ljepote proglašena najljepšom Hrvaticom 2010. godine, nikada se nije bavila manekenstvom. Ova Mostarka je završila Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu u klasi Željka Mesarića, a ni slutila nije da će pri prvoj ispitnoj predstavi zablistati do te mjere da je u ljetnom izdanju hrvatskog tjednika Globus proglase i najljepšom Hrvaticom.

Naime, baš na toj predstavi spazilo ju je oko organizatora navedenog izbora ljepote, koji joj je nekoliko mjeseci kasnije uputio poziv za fotografiranje kandidatkinja. Očaravši svojom prirodnom ljepotom kako stručni žiri, tako i širu javnost, spretno je ponijela titulu najljepše Hrvatice. Podsjetimo i to kako je i njezina majka sedamdesetih godina bila prva pratilja Jugoslavije, što bi rekli, ne pada jabuka daleko od stabla.

Martina Spužević je još jedna mlada Mostarka koja se probila u svijetu. Ova Mostarka jedna je od rijetkih koja se nakon uspješno završenog studija hrvatskog i engleskog jezika na Filozofskom fakultetu mostarskog Sveučilišta odvažila otići u Englesku i usavršavati jezik. Mladalački duh i radoznalost vodili su je kroz različite poslovne vode pa se mostarska ljepotica bez predrasuda i daleko od obiteljskog doma okušala i na svjetskim modnim pistama.

Radila je nekoliko godina kao producent i novinar za jednu online medijsku kuću u Londonu, a danas radi kao model za magazine ili kataloge u Londonu, i uspješna je u svom poslu. Ove Mostarke će zauvijek nositi titulu ljepotica i biti poznate po tomu kako na našim prostorima, tako i u svijetu te će zasigurno još dugo krasiti naslovnice prestižnih časopisa zahvaljujući svom prirodnom izgledu, vrijednom spomena.

U razgovoru s Ladislavom Jurićem Kubom, vlasnikom modne agencije Glamour iz Mostara, čija agencija je bila prva stepenica brojnim mladim modelima i manekenkama, doznajemo kako, nažalost, niti jedna manekenka s ovih područja nije uspjela u modnom svijetu izvan bh. granica.

- Većina njih je počela kao modeli i manekenke, međutim, kada je došlo vrijeme birati između modnog posla i posla koji donosi sigurniju budućnost, većina njih je završila u nekom poslovnom svijetu, a ne u struci manekena i modela. Što se tiče modela s ovih područja, koji su otišli iz BiH baviti se manekenstvom, ne mogu izdvojiti niti jednu, nažalost, kazao je Jurić.

Istaknuo je Martinu Spužević, koja je uistinu uspjela u svijetu kao fotomodel te sada za jake tvrtke u Londonu snima kataloge, no nikada se nije bavila modom u BiH, niti je iz tih razloga otišla u London.

- Ipak je lijepo čuti da je netko uspio u modnom svijetu te da od svoga posla ima dobru zaradu, kaže Jurić.

Naglasio je i to kako je većina djevojaka iz njegove škole odustala od modnog svijeta upravo zbog slabe zarade, jer nemaju sve tu sreću da im se ukaže prilika za dobro plaćen posao, koji je u modnom svijetu danas jako malo.

Dnevni list