Studenti na mukama: Cijene stanova u Mostaru vrtoglavo porasle

Vlada HNŽ, stipendije, studenti, studenti, ovisnost, tehnologija, studenti, stanovi, Mostar, studentski dom, savjeti, preživljavanje, studenti, sveučilište, Mostar, studiranje, studenti, skupoća, brucoši, party, učenje, alkohol, studenti, Mostar, Mostar sveučilište, brucoši, upis, studenti, prevara, stanovi, studenti, Mostar, sveučilište, studenti, hrana, menza, kolumna, studenti, sveučilište, Mostar, upis, Mostar sveučilište, upis, sveučilište, Mostar, studenti, stanovi, Mostar, sveučilište, upis, Mostar, studenti, studiranje, Sveučilište u Mostaru, Mostar, sveučilište, studenti, Hrvatska, studenti, Mostar, Mostar sveučilište, život, Mostar, studenti, studentski dom, Mostar, studenti, tečajevi, tečaj, Mostar, upisi, sveučilište, Sveučilište u Mostaru, Sveučilište Mostar, upis, Mostar, Mostar, Sveučilište Mostar, sveučilište, studenti, Mostar, sveučilište, Sveučilište u Mostaru, slobodna mjesta, Mostar, studenti, Mostar, svečilište, studenti, Sveučilište Mostar,
Sveučilište u Mostaru i Univerzitet "Džemal Bijedić" iz dana u dan broje sve više studenata, a s početkom nove akademske godine i dolaskom brucoša povećava se i potražnja za stanovima, jer samo rijetki sretnici uspiju dobiti smještaj u domu.

Cijene su bezobrazne

Upravo ta činjenica utjecala je na povećanje cijena iznajmljivanja. Koliko je u Mostaru teško pronaći stan najbolje svjedoči primjer studenta Građevinskog fakulteta Luke Domljanovića iz Splita koji već tri godine živi u Mostaru i do sada je promijenio više stanova.

"Cijene su visoke, bezobrazne u jednu ruku, ali pristajemo i na to jer stanova je premalo. Zadnji stan sam tražio 3 mjeseca, i sada sobu plaćam 200 KM s režijama", naveo je Luka.

Poznato je kako su cijene stanova prije nekoliko godina bile puno niže. Primjerice,

solidno opremljena garsonijera bila je od 150-200 KM. Sada je to gotovo nemoguće pronaći. Trenutačne cijene garsonijera u središtu grada ili neposrednoj blizini fakulteta, studenti plaćaju puno više, čak i do 350 maraka. Klima, kabelska i internet spadaju pod luksuz, pa se nerijetko čini da se i to dodatno naplaćuje.

Cijena jednosobnih stanova doseže i do 400 KM bez režija što je malo manja brojka od prosječne bh. plaće. Nerijetko je praksa naplaćivati stan po količini ležajeva, tako da iznajmljivači mogu od najamnine zaraditi i do 900 KM.

Isti problemi

No, Franjo Sivrić, vlasnik agencije "Sivrić", koja se bavi nekretninama ističe kako cijene stagniraju u prethodne dvije, tri godine.

"Jednosoban stan kreće se od 250-400 KM, dvosobni i trosobni u rangu od 500-600 KM", kaže Sivrić. Na pitanje jesu li cijene nerealne, Sivrić kaže kako je to proces ponude i potražnje. "Ako netko vidi da ne može iznajmiti stan po toj cijeni, on će ju sniziti. U prosjeku je krevet 150-180 KM, i to je tako već duže vrijeme", kaže Sivrić.

Vrlo je moguće da će se trend bezobrazno visokih cijena u Mostaru nastaviti i ove akademske godine. Novi val brucoša tek se očekuje, a s tim i problemi mostarskih studenata.

Dnevni list