FOTO  Sramotno: Županija ne vidi turistički potencijal u RC-u Buni

Mostar, Buna, Buna, turizam, HNŽ, potencijal

Iako su se u posljednje vrijeme po pitanju davanja RC-a Bune pod koncesiju intenzivno održavali sastanci kako bi se što prije iznašlo najbolje rješenje, sve je ostalo samo na pustim riječima.
Zastupnik u Skupštini HNŽ-a Oliver Soldo, koji već odavno inicira ubrzavanje procedure oko raspisivanja natječaja za koncesiju Rekreacijskog centra Buna, kazao je kako se sada povlači pitanje tko će htjeti od investitora ulagati u Mostar kada je ovakva politička kriza.

Politička kriza

- Najmanje što Grad Mostar mora učiniti je ponuditi projekt investitorima u nekakvom obliku u kom će biti zadovoljeni svi interesi lokalne zajednice na Buni i Grada Mostara, i naravno investitor. Grad Mostar se mora s budućim investitorom ponašati partnerski u smislu da mu osigura blagovremeno svu potrebnu dokumentaciju, jer će biti potrebno raditi svu novu dokumentaciju. Grad tu mora biti susretljiv, a u ovakvoj političkoj krizi dolazi se u poziciju da su i investitori zabrinuti što dalje, ističe Soldo
Naglašava kako je Županija pokušala dati svoje viđenje, ali se dodatno stvar zakomplicirala jer se poklapaju resori nekoliko županijskih ministarstava, odnosno tko bi dao koncesiju i na što. Iz tog razloga, smatra Soldo, Grad Mostar bi morao dobiti taj projekt u svoje okvire i da on vodi proceduru, jer je upravo Grad Mostar puno bliži projektu. Iako je on u županijskoj skupštini, konstatira kako Županija u svojoj strategiji razvoja turizma nije stavila taj rekreacijski centar kao turistički potencijal, no on će nastojati učiniti da se to promijeni.
- Nažalost, ovakvo političko stanje takve teme dovodi na sporedni kolosijek i o njima se premalo ima volje raspravljati, ali ipak neću odustati, i dalje ću forsirati odgovorne aktere. Vjerujem još uvijek da će vrlo brzo biti raspisan natječaj u nekom obliku i da će investitor biti poznat, naglasio je Soldo.

Zainteresirani investitori

Investitori koje je ranije spominjao i dalje su zainteresirani, a u međuvremenu su se pojavili i novi interesenti za ulaganje u Bunicu.
- Koliko su njihove ponude ozbiljne, teško je sad reći, no natječajem će se stvari iskristalizirati. Kad krene i ako krene natječajna procedura, oni će vidjeti uvjete koji im odgovaraju, govori Soldo.
Iako je prostor SPC-a Bunica gradsko zemljište, postoji i nekoliko čestica, oko 10 posto ukupne površine, koje su u posjedu privatnika. No Soldo smatra kako isto ne bi trebalo kočiti davanje prostora pod koncesiju.
- Planskom dokumentacijom to područje je proglašeno sportsko-rekreacijskom zonom
i tu se mogu obavljati i organizirati sadržaji samo te vrste. Iz tog razloga privatno zemljište gubi na značenju, Grad Mostar će osigurati obeštećenje tih privatnika na adekvatan i zakonit način, tako da tu ne bi smjelo biti problema, kazao je Soldo.

Potencijal za turistički razvoj

Dosad je u dva navrata raspisivan poziv za iskazivanje interesa potencijalnih investitora za koncesijom, međutim, oba su završila bez nekih konkretnih zaključaka. Gradske vlasti, a i brojni građani, su mišljenja kako je svima u cilju da se taj prostor oplemeni, a isto se može samo ulaganjem i dovođenjem gostiju na ovo mjesto kako bi taj dio grada postao ono što je nekad bio. Obnova RC-a Buna djelovala bi afirmativno na grad Mostar te njegov turistički i ekonomski razvoj.

Pred investitorom zahtjevni radovi

Područje Rekreacijskog centra Buna prostire se na 11 hektara, a prije rata bilo je posjećeno i omiljeno izletište Mostaraca, ali i stranih gostiju, posebice kampera. Budući zakupac Rekreacijskog centra Buna trebao bi stvoriti minimalne uvjete za obnovu, a koji obuhvaćaju izgradnju parkirališta za oko 60 vozila, obnovu recepcije, izgradnju centra kampa s objektima za kampere i posjetitelje kao što su toaleti, ugostiteljski objekti, trgovine, praonice i servisnu stanicu za pokretne kućice.
Uz to, treba obnoviti dio kampa za šatore, izgraditi dio kampa za pokretne kućice s električnim priključcima i priključcima za vodu, potom izgraditi bungalove, igrališta i sportske objekte, zone obale s objektima za rekreaciju kao što su klupe i roštilji, kao i ogradu oko cijelog centra. Potrebno je i obnoviti pločnike, električne priključke i priključke za vodu te izgraditi sustav kanalizacije i filtracije.

Dnevni list