Slaven Raguž: Odgađanje izbora u Mostaru ide na ruku samo određenim pojedincima

...je za FENU predsjednik mostarskog Gradskog odbora HDZ-a 1990 Slaven Raguž komentirajući odluku Središnjeg izbornog povjerenstva o odgodi odluke o raspisivanju izbora za Grad Mostar.

Raguž smatra da se u Mostaru želi kreirati stanje vještačkog i dirigiranog kaosa, kako bi se ispod njegove površine moglo raditi ono što se želi.

"Odluka Ustavnog suda BiH o Mostaru je samo opravdanje koje se koristi za kreiranje i kontrolu tog umjetnog nereda. Da postoji volja, davno bi se našao kompromis, ali budući da volje nema, nema ni kompromisa", kazao je Raguž, napominjući kako se dokaz da nema političke volje može naći u činjenici da se odluka Ustavnog suda veže za izmjenu Statuta, iako se u toj odluci Statut ne spominje, već se spominju odredbe Izbornog zakona vezane za Mostar.

"Budući da nijedna od bitnih stvari (maksimalne nacionalne kvote, direktan izbor gradonačelnika, mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa) nije ukinuta, ne postoji apsolutno nikakav valjan argument koji bi potvrdio tezu o nečijoj ugroženosti u gradu Mostaru, osim o ugroženosti nečijih partikularnih interesa", kazao je Raguž koji je mišljena da će se cijela situacija oko izbora u Mostaru odugovlačiti te će se čekati reakcija međunarodne zajednice.

Predsjednik mostarskog Gradskog odbora HDZ-a 1990 smatra da je jedino logično rješenje da Mostar bude jedna izborna jedinica, budući da je i Ustavni sud rekao da 18, od ukupno 35 vijećnika s izborne liste nije sporno.

"Zašto broj vijećnika jedinstvene liste ne povećati na 35? Ako se zna da su ostale maksimalne kvote, mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa i indirektan izbor gradonačelnika, po čemu je to ugrožen i majoriziran ijedan narod? Ta ni u jednom slučaju ne može biti više od 15 predstavnika nekog naroda u Gradskom vijeću Jedinstvena gradska lista ide u skladu sa Odlukom Ustavnog suda, omogućuje regularno odvijanje izbora, rješava problem izbora u središnjoj zoni, a i ide najbliže demokratskom biranju gradskih vijećnika ikada do sada u Mostaru", mišljenja je Raguž.

Dodao je kako bi se jedinstvenom gradskom listom omogućilo i srpskom narodu, "kojeg apsolutno nitko ne spominje u cijeloj ovoj priči, da bira svoje autohtone predstavnike, a ne da im se nameću 'mini srpski Komšići' od strane bošnjačkih i hrvatskih stranaka".