Slaven Raguž – Najveće opstrukcije u Mostaru dolaze sa Bošnjačke strane

O stanju u Mostaru govorio je za oslobođenje Slaven Raguž, predsjednik OO HDZ 1990 Mostar.

Gospodine Raguž, u tijeku je proces izmjene izbornih pravila i Statuta Grada Mostara. Do sada smo imali mnoštvo bombastičnih izjava, no još ništa konkretno nije urađeno na rješavanju ovog problema. Kako Vi gledate na ovu problematiku?

Razgovarao: Jurica Gudelj-Oslobođenje

 Problem Mostara će se morati naposljetku riješiti. Samo je pitanje tko će to na kraju i učiniti. Siguran sam da ga neće riješiti postojeći politički subjekti, jer oni to ne žele učiniti. Ne postoji volja da se ovo pitanje riješi. Budući je sam problem umjetno kreiran, onda je jasno da se ni ne želi riješiti. Iz svega ovog profitiraju samo stranačke oligarhije koje već godinama vladaju Mostarom. Činjenica je da presuda Ustavnoga suda BiH ne nalaže mijenjanje Statuta, nego samo mali dio izbornih pravila. Dovoljno je do sada bilo vremena i mogućnosti da se sve riješi. No, budući se to ne želi učiniti, ne vidim drugog rješenja osim intervencije međunarodne zajednice.

Lagodan život

Kažete da se problem Mostara ne želi riješiti. Zbog čega?

Odluka Ustavnoga suda je kozmetičke naravi, jer nije promijenila nikakve bitne odredbe izbornih pravila i gradskog Statuta, poput minimalnih i maksimalnih kvota vijećnika konstitutivnih naroda, mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa i posredan način biranja gradonačelnika. Sporne su samo bile gradske izborne jedinice. I dalje se dio vijećnika bira s jedinstvene gradske liste. Stoga bi logično rješenje bilo da se i ostali vijećnici biraju s te jedinstvene gradske liste, da se po tim pravilima formira nova zakonodavna i izvršna gradska vlast, a da se onda razgovara o izmjenama Statuta.

Jedinstvenom izbornom jedinicom na području Mostara bi se riješio i problem aktivnog i pasivnog biračkog prava stanovnika središnje gradske zone, jer bi tada njeni stanovnici mogli koristiti svoja biračka prava jednako kao i ostali stanovnici Mostara. To je zdravorazumsko rješenje koje logika nalaže. No, kako logika i zdrav razum posljednjih godina ne stanuju u Mostaru, ne mislim da će se to i dogoditi.

 Zašto?

Zato što su se ljudi, koji su trenutno u foteljama i koji vode ovaj grad, navikli na lagodan život i na sisanje gradskih resursa. Oni se ne žele odreći te navike.

 Uvjetno rečeno, bošnjačka strana je u ovaj proces krenula sa stavom da se napravi korjenita reforma gradskog Statuta, odnosno da se formira šest multietničkih općina na području Mostara. Dakako, jasno je da će od tih šest općina tri biti s bošnjačkom, a tri s hrvatskom većinom. Zbog čega se, u prvom redu, SDA zalaže za takvo rješenje? Zašto se samo ne provede odluka Ustavnoga suda?

Najveće opstrukcije u procesu reforme izbornih pravila za Mostar dolaze s bošnjačke strane. To nema nikakve veze s ugroženošću Bošnjaka kao konstitutivnog naroda u Mostaru, niti s ugroženošću bilo koga. Ovdje su sada ugroženi isključivo partikularni stranački interesi, u ovom slučaju interesi SDA. Oni promoviraju povratak na katastrofalni prijelazni Koschnickov statut, koji je podijelio Mostar na šest općina, tri hrvatske i tri bošnjačke, i to temeljem ratnih linija razgraničenja. Istovremeno, oni promoviraju jedinstveni Mostar.

Dakle, SDA kroz podjelu grada propagira jedinstveni Mostar. Prvi i osnovni razlog takvog ponašanja je što su u vrijeme prijelaznog Statuta načelnici šest općina raspolagali resursima tih općina kao pravi mali begovi. Oni su imali apsolutnu vlast u tim općinama i po vlastitoj volji i interesima raspolagali su resursima općina. Sada se žele vratiti na to stanje. Ne smijemo zaboraviti da je komisija koja je radila na reformi Koschnickovog statuta zaključila da je to jedno katastrofalno rješenje, koje je od Mostara napravilo visoko koruptivan sustav.

S druge strane, iz SDA se protive jedinstvenoj izbornoj listi za Mostar jer na bošnjačkoj političkoj sceni jačaju SDP i SBB, ali i druge strane. Time u SDA vide opasnost od gubljenja utjecaja u Mostaru. Radi se, dakle, samo o stranačkim interesima i zbog toga se insistira na ovim rješenjima. Sasvim sam siguran da bi SDA odbila bilo koje rješenje koje nudi hrvatski blok. Da je hrvatska strana ponudila rješenje s uspostavom šest općina, oni bi to odbili, iako se sada za to zalažu.