FOTO  Sinoć se u Mostaru na ulici dogodio grad

grad, Mostar

Da; na mostarskoj Ulici Nikole Šubića Zrinjskog, gradskom šetalištu i nekadašnjem korzu, jučer i sinoć se zaista dogodio autentičan gradski spektakl u vremenu Došašća.

Sve je krenulo još ujutro, negdje iza 10 sati kada je na Šetalištu, a u okviru Malog blagdanskog sajma koji je organizirao Grad Mostar, doneseno plinsko kuhalo i veliki kazan za „vojnički grah". Zajednica mladih Župe svetog Ivana Apostola i Evanđelista, koji su uz mnoge kreativce izlagači sajma, odlučili su svoje sugrađane počastiti sa šesto porcija graha.
Da li je slučajnost ili ne da se dijeljenje graha dogodilo baš jučer, na rođendan pape Franje koji nas osobito opominje brinuti o siromašnima ? Ne znamo, nisu nam o tomu ništa govorili; samozatajno su se trudili da grah ne zagori i bude što ukusniji. Da je uistinu bio „pravi vojnički grah" možemo potvrditi.
Duhovnik Zajednice, mladi don Ivan Marčić je osobno bio glavni kuhar, a brojni mladići i djevojke su mu asistirali; kako u pripremi, tako i u kuhanju i služenju graha.
Ovaj, za mostarske prilike neobičan događaj na ulici tijekom dana je upratilo na desetke TV ekipa i novinara.
Nakon što je, negdje iza 17 sati, grah bio „ukrčkan" i u slast pojedene prve porcije, pojavili su se prije uobičajenog vremena, koje je u 18 i 30, i naši mostarski „ulični svirači", sve redom školovani glazbenici.
Iz poštovanja prema kreatorima i kušačima „graha na ulici" već oko 17 i 30 zasvirala je grupa „Veritas" i zapjevao njihov solist Toni Arapović. Pridruživali su im se i drugi momci, sva imena je nemoguće upratiti u ovim spontanim nastupima.
Vrhunac večeri je bio nastup Studentskog zbora pod ravnanjem uvažene profesorice Katje Krolo Šarac. Šetalište je već bilo puno ljudi i odisalo istinskom radošću.
Slijedili su nastupi mladih glazbenika iz Župe svetog Ivana, zatim malo romantike uz violinu Anice I. i violu Ivane P., pa ponovo „Veritas" i tako sve do 9 sati.
Grah na ulici i kvalitetnu glazba su se istinski ljubili, a mostarci na šetnici bili istinski radosni.
Gradonačelnik nam je poslao pozdrave i dobre želje s prijeme u Sarajevu.
A Omer Pajić, načelnik Odjela za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove, koji je formacijski u Gradskoj upravi i zadužen za ovaj projekt, nakon šetnje Korzom sa suprugom Sanjom uz brojne građane, a i sam zatečen doživljenim obećao je danas poslati još 3 plinske grijalice izlagačima na Šetalištu.
Priča se nastavlje...Dokle će stići zavisi od svih nas, građana Mostara.
Za sad priželjkujemo da se za vikend, kada će se naći u Mostaru s predstavom Krležine „Na rubu pameti", na svom Korzu pojavi i naš Mostarac, a prvak HNK iz Zagreba, veliki glumac Dragan Despot.