FOTO  Sajam poslova u Mostaru

Mostar, sajam poslova
„Sajam poslova Mostar" održava se na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru u organizaciji Studentskog zbora, Sveučilišta u Mostaru, Federalne Gospodarske komore Bosne i Hercegovine i Hrvatske gospodarske komore, prenosi pogled.ba.

Sajam je organiziran tako da svi studenti imaju priliku razgovarati s gospodarstvenicima koji predstavljaju svoje organizacije i tako lakše pronaći sezonski posao.

Konobari, kuhari, spremačice, ali i mnoga druga zanimanja u ponudi su Hrvatskih gospodarstvenika koji na ovaj način žele privući što više radne snage u buduću turističku sezonu.

„Mi ne želimo sprječavati naše mlade ljude da odlaze te smatramo kako je studentima ovo savršena prilika da se mogu usavršavati i steći radna iskustva u vidu studentske prakse. Poslovi se nude sezonski te nakon završenog semestra i polaganja ispita studenti imaju priliku raditi u Republici Hrvatskoj što je u našem zajedničkom interesu jer tako mogu zaraditi za plaćanje svoje školarine", kazao je prorektor za poslovanje, ljudske potencijale i upravljanje kvalitetom Sveučilišta u Mostaru Zdenko Klepić.

Predsjednik Studentskog zbora Marijan Tustonja naglasio je kako veliki broj studenata Sveučilišta u Mostaru tradicionalno radi sezonske poslove u Republici Hrvatskoj te kako to nije novost. Tustonja je istaknuo kako organizacijom sajma Studentski zbor nastoji pomoći studentima pri odabiru sezonskih poslova i omogućiti gospodarstvenicima da iznesu svoje uvjete rada i poslovanje studentima te tako omoguće buduću zajedničku suradnju.

„Ovo je vid suradnje između Hrvatske i naše komore razmjenom radne snage, pogotovo u turizmu i turističkoj sezoni u Republici Hrvatskoj. Mi smo tu svojevrstvan posrednik te smatram kako smo ovim sajmom dali priliku zaposlenja studentima Sveučilišta u Mostaru. Željeli smo ostvariti da studenti Studija ekonomije i turizma, ponajviše imaju priliku što su u teorijskom dijelu savladali na Sveučilištu", rekao je predsjednik Gospodarske komore Bosne i Hercegovine Marko Šantić.
Antonija Bašić iz Hrvatske gospodarske komore istaknula je kako hrvatski gospodarstvenici već godinama imaju dobru suradnju sa studentima Sveučilišta u Mostaru te kako su upravo ovakvi sajmovi način da se još više produbi taj odnos i privuče što više mladih ljudi na sezonski rad u Republici Hrvatskoj.

„Tražim privremeni sezonski posao jer na ljeto završavam Studij. Nadam se dobrim uvjetima rada i smještaja te mi nije pretjerano bitno u kojem ću mjestu biti dokle god su uvjeti zavodovoljavajući", kazala je studentica druge godine diplomskog Studija novinarstva, Ivana Rudeš.

„Sajam poslova Mostar" ostaje otvoren do 16:00 sati te ga svi zainteresirani mogu posjetiti u prostorijama Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.